За порушення прав людини в Криму та на Донбасі відповідальна РФ - Мін'юст

За порушення прав людини в Криму та на Донбасі відповідальна РФ - Мін'юст

Укрінформ
Російська Федерація несе відповідальність за порушення прав людини в Криму та на Донбасі.

Про це заявив заступник міністра юстиції, Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Іван Ліщина, інформує прес-служба Мін'юсту. 

«Позиція Міністерства юстиції полягає в тому, що з квітня 2014 року Україна не мала можливості контролювати значну частину Донбасу у зв'язку із проникненням на її територію незаконних воєнних формувань через кордон з РФ, численні обстріли через український кордон військових ЗСУ і навіть застосування Росією тактичних ракет «Точка». Все це, разом з фактами фінансування так званої «ДНР» та «ЛНР» засвідчує ефективний контроль з боку РФ над неконтрольованими українською державою територіями і відповідно порушення прав людини повністю покладається на російську сторону», -  заявив Ліщина.

Він також нагадав, що перша заява України до ЄСПЛ щодо незаконної анексії Криму відповідає подіям з лютого по березень 2014 року. 

«І  хоча Росія визнає свій ефективний контроль над Кримом лише з 21 березня того ж року, коли було прийнято офіційний конституційний закон «Про включення Криму і міста Севастополь до складу Російської Федерації», Україна надала достатньо доказів, що це сталося з ночі 26 на 27 лютого 2014 року в результаті захоплення будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим за допомогою військової сили. І всі порушення, які зафіксовані після цього, тягнуть  повну політичну і юридичну відповідальність російської сторони», -  сказав Ліщина.

Він наголосив, що фактологічна доказова основа команди Мін'юсту містить чимало свідчень з боку осіб, які безпосередньо брали участь чи були свідками блокування військових частин Збройних сил України, контролю з боку РФ над незаконними військовими формуваннями і навіть матеріали, в яких йдеться про завезення студентів для картинки загального схвалення населенням півострова анексії. 

Покази українських військових, громадян України, яких піддавали тортурам, незаконно утримували під вартою, разом із понад 100 відеороликами, де чітко видно всі аспекти незаконних дій РФ, додані до справ, зауважив Уповноважений у справах ЄСПЛ.

Читайте також: Адвокати затриманих кримськотатарських активістів звернуться до ЄСПЛ

Загалом, нагадав посадовець, до ЄСПЛ подано п'ять заяв, дві з яких стосуються Автономної Республіки Крим, одна щодо дітей, незаконно вивезених до РФ з Донбасу, і ще дві стосовно порушення прав людини з боку РФ на території Донбасу. 

Ліщина звернувся до всіх, хто має додаткові свідчення та факти щодо Криму й Донбасу, які підтверджують участь РФ у цих подіях, надати їх для подальшого розгляду в ЄСПЛ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-