Обшуки з виламуванням дверей ми називаємо нападами - кримський адвокат

Обшуки з виламуванням дверей ми називаємо нападами - кримський адвокат

Укрінформ
Усі обшуки кримських татар, які окупаційна влада в Криму супроводжує виламуванням дверей, мають підстави називатися нападами, а не обшуками.

Про це в четвер на прес-конференції в Києві заявив кримський адвокат Едем Семедляєв, передає кореспондент Укрінформу.

"Обшук ще ми називаємо нападом, тому що усі подібні заходи проходять з великою кількістю солдатів озброєних, коли у будинок не стукають і не просять відкрити двері, і дуже часто виламують ці двері. Тому ми це не називаємо оглядом, не називаємо обшуком, обстеженням, а називаємо нападом", - заявив Семедляєв.

Він розповів, що силовики не пропускали адвокатів Рената Параламова на обшуки та інші слідчі заходи і протягом доби приховували від них місцезнаходження їх підзахисного.

За справою викраденого 12 вересня Параламова захист подав близько 10 скарг на дії кримських силовиків, у тому числі на так звану дорожньо-патрульну службу, поліцію, дільничного, військову прокуратуру, ФСБ.

Читайте також: Кримський татарин про тортури ФСБ: били струмом і грозили згвалтувати трубою

"Після усіх цих подій ми подали близько десяти скарг, які перенаправили у військову прокуратуру, оскільки співробітників ФСБ контролює військова прокуратура, і доки звідти ніяких відповідей немає, хоча пройшло досить часу, щоб провести усі розслідування", - повідомив адвокат.

Він додав, що лише єдиний раз цією справою цікавилися - адвокатові Емілю Курбедінову зателефонували з військової прокуратури. "Слідчий дзвонив Емілеві Курбедінову з військової прокуратури і попросив, щоб Ренат Параламов прийшов і дав пояснення, на що мій колега сказав, що він (Параламов. - Ред.) доки не може це зробити і усі пояснення може дати він (Курбедінов. - Ред.) як його адвокат", - повідомив Семедляєв.

Він зазначив, що незрозуміло, чи хочуть у військовій прокуратурі "знову побачити Параламова або вони реально проводять якесь розслідування".

12 вересня цього року в кримському селищі Нижньогірський, у будинку кримчанина, батька чотирьох дітей, Рената Параламова силовики провели незаконний обшук, після якого його відвезли у ФСБ, де жорстоко катували, схиляючи до співпраці, і більше доби приховували його місцезнаходження. Параламов вийшов на зв'язок 14 вересня. Подзвонивши з чужого номера, він попросив його забрати з однієї з автостанцій Сімферополя. Після отримання меддопомоги Параламов надав свідчення поліції про тортури силовиків. У кінці вересня йому вдалося залишити Крим і пізніше вивезти на материкову Україну членів своєї сім'ї.

Фото: Антон Наумлюк (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-