Литва занепокоєна зникненнями і вбивствами людей в окупованому Криму - посол

Литва занепокоєна зникненнями і вбивствами людей в окупованому Криму - посол

Укрінформ
Литва дуже стурбована порушеннями прав людини в окупованому Росією Криму, у тому числі прав кримських татар, з якими Литва має тісні історичні зв'язки.

Про це заявив на брифінгу в Херсоні посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс, який у складі делегації на чолі з головою Сейму Вікторасом Пранцкєтісом взяв тут участь у роботі IV Балтійсько-Чорноморського економічного форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це вперше такий візит на рівні спікера нашого Сейму та інших депутатів. І це свідчить про нашу солідарність, нашу підтримку України, а також Херсонської області, яка є на межі з окупованим Кримом. І частина цього візиту буде присвячена питанням по Криму, по правах людини, по захисту прав людини всіх народів, які проживають в Криму, у тому числі кримських татар. Цього року ми відзначаємо 620-у річницю, коли кримські татари поселилися на території Великого князівства Литовського, ми маємо дуже тісні історичні зв'язки. І ми дуже стурбовані тими порушеннями прав людини, які там (в окупованому Криму - ред.) відбуваються", - сказав Януконіс.

Читайте також: Засуджений окупантами на 15 років кримчанин звернувся до ООН і оголосив голодування

Як він наголосив, Крим для кримських татар є єдина батьківщина, і зараз російська влада в Криму змушує їх залишати свою батьківщину. "В історії вже були випадки, коли кримськотатарський народ депортувався. Ми не вважаємо, що це повинно повторитись", - сказав посол.

Януконіс також звернув увагу на те, що в окупованому Криму зникають люди, їх знаходять мертвими, людей переслідують, відбуваються обшуки та арешти. "Ми бачимо, що ці справи, які ведуться проти активістів (у Криму - ред.), вони політичні", - зазначив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-