Джемілєв про підрозділ

Джемілєв про підрозділ "Аскер": Для більшої чисельності бракує коштів

Укрінформ
Кримські татари, які зараз живуть на окупованому півострові, і яких примусово призивають служити в армію РФ, готові переходити адмінкордон з Херсонщиною і служити в українській армії - у військовому підрозділі, який міг би бути створений переважно з вихідців з окупованих територій.

Про це поінформував у понеділок лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв на прес-конференції в Херсонській облдержадміністрації, проведеній за результатами його робочої поїздки в область, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується "Аскера". Створення військового підрозділу переважно з вихідців з окупованих територій, які мають якісь свої особливості, у першу чергу, скажемо, релігійного характеру - ми мали на увазі створити особливий такий підрозділ, який не обов'язково повинен був називатись кримськотатарським... Я думаю, що це питання буде вирішуватись: справа в тому, що зараз в окупованому Криму примусовий призов в російську армію, що суперечить Гаазькій конвенції про статус окупованих територій, і люди говорять, що краще вони будуть переходити український кордон і служити в українській армії. Але у них є свої... особливості: хотіли б служити у спеціальних підрозділах", - розповів Джемілєв.

Читайте також: Джемілєв розповів про "схеми" з українським безвізом у Криму

За його словами, на даний час в "Аскері" (громадському формуванні "Аскер") досить мало людей, бо на утримання більшої його чисельності наразі немає коштів. Джемілєв вважає, що якщо цей підрозділ буде частиною у складі Міністерства оборони України, відповідно буде і фінансування. "І я думаю, чисельність цього підрозділу буде різко збільшуватись", - заявив Джемілєв.

Як повідомляв Укрінформ, громадське формування "Аскер" було створене активістами економічної блокади анексованого Росією Криму і навесні 2016 року розпочало несення служби на розташованих на адмінкордоні Херсонщини з Кримом контрольних пунктах в'їзду-виїзду. Слово "Аскер" перекладається з кримськотатарської мови як воїн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-