Україна фіксує порушення прав людини в Криму для передачі до міжнародних судів - Беца

Україна фіксує порушення прав людини в Криму для передачі до міжнародних судів - Беца

Укрінформ
Україна документує всі факти порушень Росією прав людини в тимчасово окупованому Криму, щоб передати їх до міжнародних судів.

Про це заявила Укрінформу речник МЗС Мар'яна Беца.

"По всіх порушеннях прав людини в окупованому Криму ми збираємо доказову базу, в нас є  справи в Європейському суді з прав людини, які веде Мін'юст, є справи в Міжнародному суді ООН, які подавало МЗС від імені України. Всі факти порушень Росією прав людини в окупованому Криму ми передамо до міжнародних судів", - сказала Беца.
Вона наразі не змогла відповісти на запитання, чи це буде один спільний документ, чи про кожний факт порушень повідомлятиметься окремо, оскільки, за її словами, письмові документи подаватимуться наступного року. "Але ми все це фіксуємо, збираємо доказову базу, що Росія порушує права людини і міжнародне право", - зазначила речник МЗС. 

Читайте також: МЗС направило РФ ноту протесту через затримання в Криму Лимешка

Правозахисники Кримської правозахисної групи розповіли про незаконне фінансування мілітарних груп ополчення на тимчасово окупованих територіях півострова. Так, за їхніми словами, на утримання цих груп виділяються гроші з місцевого бюджету, і окупаційна влада робить спроби легалізації цих груп.

Про це заявила експерт Кримської правозахисної групи, співавтор доповіді "Права людини в умовах мілітаризації Криму" Ірина Сєдова на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мілітарні формування регулярно і систематично фінансуються з місцевого бюджету. Так звані місцеві самооборонівці, які брали активну участь в окупації Криму, зараз проходять спробу легалізації, і їх намагаються називати казенною установою. Таким чином Аксьонов намагається спонсорувати свою армію. За документами вони не є військовою структурою і є мілітарною структурою. Уряд Криму виділив на їх існування форму, їм платять регулярну зарплату. У тендерній документації за 2015 рік, поширеній на сайті ополчення, вказана цифра 258 млн руб, які були витрачені на зарплати цього угруповання", - сказала Сєдова.

Також, за словами правозахисників, з федерального бюджету РФ на ремонт військових баз і військових містечок Криму виділяються великі грошові суми. 23 квітня 2015 року на сайті держзакупівель РФ розміщено оголошення про проведення тендеру на надання послуг з санітарного утримання об'єктів казармено-житлового фонду військових містечок Міністерства оборони Росії і фондів, що використовуються в інтересах Міністерства оборони Росії для потреб Міністерства оборони Росії у 2015-2016 рр. (Республіка Крим, Чорноморський флот). Сума закупівлі - 1 мільярд 148 мільйонів 987 тисяч 415 рублів. У додатку до тендерної документації зазначені 165 адрес розміщення казармено-житлового фонду Міноборони РФ в різних населених пунктах Криму.

Крім того, за словами правозахисників, РФ продовжує незаконно поставляти на територію окупованого Криму військову техніку як для російських військ, так і для підрозділів територіальної оборони.

Перекидання військової техніки до Криму фіксують також журналісти і місцеві жителі, які регулярно розміщують в мережі Youtube та інших соцмережах фото і відеоматеріали про пересування колон військової техніки по житловим районам півострова. Над пляжами і житловими районами Криму регулярно фіксуються польоти бойової авіації РФ. Переміщення військової техніки по житловим районам населених пунктів і міжміським трасам представляють серйозну загрозу для життя і здоров'я людей. Кримська правозахисна група зафіксувала два випадки, коли через аварії за участю військових постраждали жителі півострова. Двоє з них загинули на місці.

За даними Кримської правозахисної групи, ігноруючи міжнародні зобов'язання, Росія на території півострова проводить обов'язковий призов до Збройних сил РФ. За період призовної кампанії з 1 квітня по 15 липня 2017 року Збройні сили РФ планується призвати на службу в ЗС РФ 2400 жителів півострова. З них 28 осіб планують відправити служити на територію РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-