Кримський адвокат: РФ витрачає на боротьбу з інакомисленням величезні гроші

Кримський адвокат: РФ витрачає на боротьбу з інакомисленням величезні гроші

Укрінформ
Кримський адвокат Еміль Курбедінов вважає, що Крим чекають нові репресії і нові кримінальні справи за статтями екстремізму і тероризму, а застосування до його підзахисних ще однієї статті "про насильницьке захоплення влади в Росії" розцінює, як "чергове закручування гайок".

Про це Курбедінов заявив у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

"Прогнози у нас, на жаль, не утішні. Ми вважаємо, що ці репресії посилюватимуться, навіть якщо не будуть посилюватися, то триватимуть у тому ж руслі. Будуть кримінальні справи за статтями тероризму і екстремізму. І нові рішення, що приймаються, в доважок екстремізму і тероризму - стаття про насильницьке захоплення влади в Росії - ми розцінюємо це як подальше закручування гайок", - сказав Курбедінов.

За його словами, ухвалені раніше закони і рішення Верховного суду РФ про визнання організацій, зокрема Хізб ут-Тахрір, терористичними, а Меджлісу кримськотатарського народу - екстремістським, по суті, розділили поле діяльності ФСБ на два аспекти, а активних людей - на два табори: екстремістів і терористів.

"Якщо ти дійсний мусульманин і проявляєш активність, ти будеш терористом. Якщо ти більш-менш світська людина - ти будеш екстремістом. Під ці закони і ці рішення, звичайно ж, були створені відділи по боротьбі з екстремізмом і боротьбою з тероризмом. У ці відділи вливаються величезні гроші, з бюджетів йде мільйонне фінансування і усі ці відділи повинні звітувати про боротьбу з екстремізмом і тероризмом", - повідомив Курбедінов, підкресливши, що російські закони про екстремізм і тероризм "абсолютно розпливчаті і під них можна підвести будь-яку людину".

Як зазначив адвокат, ухвалені в Росії закони про терористичні і екстремістські організації мають головну мету - пригноблення цивільних активістів. Для "пошуку" терористів і екстремістів серед них ФСБ працює в декількох напрямах.

"Перше - це ЗМІ. Кримінальна справа Миколи Семени і проведення обшуку у його колег - це не що інше, як посилання журналістам, які працюють на території Криму, про те, щоб вони припинили будь-яку свою діяльність. Саме тому із Семени роблять русофоба і на це спрямовані усі матеріали кримінальної справи", - повідомив адвокат.

Він зазначив, що справа Семени на 80% складається із скриншотів його комп'ютера.

"Нічого більш-менш виразного, що могло б підтверджувати його провину, немає. І звичайно експертизи, які роблять самі ФСБ або підконтрольні їм організації і до яких ми відносимося абсолютно критично", - розповів Курбедінов.

"І доки існують ці закони верховних судів, поки є ці рішеннях судів, під які виділяються гроші, під які працюють цілі відділи із сотнями "борців" з тероризмом і екстремізмом, ці справи будуть стряпатися. Вони повинні звітувати, на що витрачають ці гроші, вони мають заробляти собі погони... І доки не будуть переглянуті ці закони, жодних змін не буде", - резюмував кримський адвокат.

Як відзначалося, напередодні адвокат Курбедінов повідомляв, що від сьогодні Росія починає висувати проти кримських політв'язнів, зокрема проти фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір", нове обвинувачення - у насильницькому захопленні влади. "Насильницьке захоплення влади у Росії (ст. 278 КК РФ) передбачає від 12 до 20 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-