Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилася - HRW

Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилася - HRW

Доповідь
Укрінформ
У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch констатують значне погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму.

Про це йдеться в щорічній Всесвітній доповіді Human Rights Watch, презентація якої відбулася в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Human Rights Watch працює в Криму і стежить за ситуацією там. Ми задокументували, що відтоді, як Росія взяла контроль над півостровом, ситуація там з правами людини, звичайно, дуже сильно погіршилася. Хоча в нас не було можливості торік здійснити поїздку до Криму, ми продовжуємо стежити за ситуацією дуже близько і можемо знову констатувати і висловити величезне занепокоєння тим, що переслідування кримських татар за їхнє мирне вираження, за їхній мирний протест проти окупації Росією Криму продовжується. Вони піддаються утискам, затриманням, кримінальному переслідуванню за свої думки, за свої дії, коли вони оскаржують окупацію, і таким чином звинувачуються в "порушенні територіальної цілісності Росії", - зазначила представник Human Rights Watch в Україні Таня Купер під час презентації доповіді.

За її словами, рішення Верховного суду Росії щодо заборони Меджлісу кримськотатарського народу ще більш погіршило становище кримських татар на півострові і поставило їх поза законом, якщо вони залишаються членами Меджлісу.

Крім того, Купер зазначила, що переслідуються в Криму і незалежні журналісти та правозахисники "за їхню мирну критику російської влади, або за те, що вони виконують свою роботу".

Вона також наголосила, що Human Rights Watch продовжуватиме закликати російську владу припинити порушення прав, зокрема, ув'язнених на півострові кримських татар, "щоб проти них не висували надуманих звинувачень, як це відбувається з багатьма критиками російської окупації в Криму, щоб їх не змушували проходити примусову психекспертизу, і щоб людям дозволяли висловлювати свої думки, якщо це робиться у мирний і законний спосіб".

При цьому вона зауважила, що в даному випадку важливі не лише воля та увага російської влади, а щоб міжнародні і місцеві правозахисники, журналісти постійно порушували ці питання і говорили про захист прав людей, яких переслідують за їх погляди.

У свою чергу, директор Human Rights Watch у справах Європи та Центральної Азії Г'ю Вільямсон повідомив, що організація продовжить у 2017 році моніторинг ситуації з правами людини в окупованому Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-