Клімкін: Кримська резолюція ООН жорстка, наскільки це було можливо

Клімкін: Кримська резолюція ООН жорстка, наскільки це було можливо

Укрінформ
Прийнята напередодні резолюція ООН по Криму є настільки жорсткою, наскільки це було можливо.

Про це міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив журналістам після засідання уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З самого початку нас дехто переконував зробити резолюцію слабшою. Тобто, без чіткого визначення, що це тимчасова окупація, без того, хто зробив цю окупацію, без чіткого заклику, що нам потрібний доступ ООН до окупованої території Криму. Ми пішли на максимальний текст", - сказав Клімкін.

Він не сумнівається, що Росія визначила для себе пріоритетом "вбити" цю резолюцію і використовувала для цього навіть процедурні трюки. Тим не менш, Україна отримала достойний результат.

Урядовець переконаний, що ухвалення цього документа є політичним сигналом, на який тепер Україна може посилатися в судових справах та будь-яких документах. "Ми маємо чіткий інструмент тиску на Росію, щоб допустити ОНН до території Криму", - відзначив Клімкін.        

Як повідомляв Укрінформ, країни-члени ООН ухвалили Резолюцію про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) під час голосування на засіданні Третього комітету Генеральної Асамблеї Організації.

Документ підтримали 73 країни, 76 країн-членів утрималися, а 26 учасників засідання проголосували проти Резолюції.

Резолюція про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна) засуджує масові порушення прав людини в окупованому Криму і закликає Росію як державу-окупанта дотримуватися своїх зобов'язань згідно з міжнародним правом. Ухвалена резолюція також містить звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини з підготовки звіту щодо ситуації на Кримському півострові. Серед іншого, в документі говориться також про необхідність забезпечення з боку окупаційної влади РФ безперешкодного доступу міжнародним правозахисникам, у тому числі тим, які діють під егідою ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-