Росіяни свідомо завдавали ударів по густонаселених житлових районах в Україні - Amnesty

Росіяни свідомо завдавали ударів по густонаселених житлових районах в Україні - Amnesty

Доповідь
Укрінформ
Amnesty International у щорічній доповіді наголосила на кричущих порушеннях правил ведення війни в Україні та на Близькому Сході.

У доповіді дається оцінка ситуації у 155 країнах та територіях, передає Укрінформ.

Генеральний секретар АІ Агнес Калламар наголосила на «безпрецедентному» рівні порушення міжнародного порядку, який спостерігала організація минулого року. Під критику правозахисників потрапили, зокрема, США, Росія і Китай.

«Ми маємо тут три дуже великі країни, багато в чому наддержави, які засідають у Раді Безпеки, які виснажили її потенціал і виснажили міжнародне право, позбавивши його здатності захищати людей», - заявила Калламар, яку цитує АР.

Зокрема, AI зафіксувала, що російські військові під час повномасштабного вторгнення в Україну завдавали «невибіркових ударів по густонаселених житлових районах, що призводило до смертей і травм серед цивільного населення та руйнування інфраструктури».

«У деяких випадках офіційні російські коментарі стосовно ударів вказували на те, що вони, скоріш за все, завдавалися свідомо», - йдеться у звіті.

В АІ констатували, що російські військові обстрілювали енергетичну інфраструктуру та об'єкти, що забезпечують експорт зерна.

Водночас правозахисники наголошують на тортурах та інших видах жорстокого поводження з українськими військовополоненими з боку РФ. «Росія постійно відмовляла гуманітарним організаціям у доступі до українських військовополонених на окупованих нею територіях України», - зазначається у звіті.

Читайте також: У Малі «вагнерівці» допомагають армії вбивати мирних жителів - правозахисники

При цьому наголошується, що в Україні міжнародні моніторингові групи мали доступ до місць перебування російських військовополонених, могли проводити з ними конфіденційні інтерв’ю.

У звіті підкреслюється посилення наступу на права й свободи на окупованих Росією територіях, зокрема в Криму. Відзначається, що окупаційна влада змушувала місцеве населення отримувати російські паспорти, щоб мати доступ до різних послуг, а освіта можлива тільки російською мовою.

У доповіді також критикується «неспроможність Сполучених Штатів засудити порушення прав людини» у Газі, використання права вето для блокування резолюції в Раді Безпеки ООН про припинення вогню в Газі, вказується на озброєння Китаєм військових сил у М'янмі і погане ставлення Пекіна до уйгурської меншини.

Водночас наголошується на порушеннях прав жінок та гендерної рівності, зокрема, згадуються жорстоке придушення жіночих протестів в Ірані, декрети Талібану, «спрямовані на те, щоб прибрати жінок із суспільного життя» в Афганістані, законодавчі обмеження на аборти в США та Польщі.

Правозахисна організація також попередила про загрозу, яку може становити розвиток нових технологій, якщо їх не контролювати. У цьому зв'язку наголошується, що стрімкий розвиток штучного інтелекту може бути використаний для розпалювання конфліктів, зазіхань на права і свободи.

Читайте також: NYT: Незалежні експерти розкритикували скандальний звіт Amnesty щодо українських військових

Як повідомляв Укрінформ, російські війська використовують насильство проти мирного населення як інструмент ведення війни в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-