Військова допомога Україні від Бельгії сягнула €1 мільярда - ЗМІ

Військова допомога Україні від Бельгії сягнула €1 мільярда - ЗМІ

Укрінформ
Загальний обсяг військової допомоги Бельгії для України з початку повномасштабного вторгнення РФ сягнув 1 мільярда євро, і країна розглядає шляхи для продовження такої підтримки.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише The Brussels Times.

«Бельгійська військова допомога для України з початку війни сягнула 1 мільярда євро, відповідно до заяви міністра оборони Людивін Дедондер. Уряд ухвалив вже 25 пакетів допомоги, останній з яких – минулої п’ятниці, що передбачає 100 мільйонів євро для обслуговування бойових літаків F-16 у рамках спільного проєкту із шістьма європейськими країнами», - йдеться у публікації.

Зазначається, що після вторгнення Росії 24 лютого 2022 року допомога Україні від Бельгії складалася з військового обладнання, пального та промислових виробів. Вона тісно координувалася із союзниками задля кращої спільної відповіді на потреби України.

«Бельгійська оборона буде продовжувати відповідати на запити від України, як шляхом дотацій із власних запасів, так і за рахунок мобілізації нашої промисловості. Загальна оборонна підтримка Збройних сил України триватиме так довго, як вона буде потрібна», - наводить видання слова керівниці військового відомства Бельгії.

Читайте також: МЗС Бельгії - про фонд НАТО для України: Це інвестиція у власний захист

За даними The Brussels Times, торік Бельгія вклала в оборону лише 1,1% від ВВП. У цьому році обсяг оборонних видатків очікується на рівні 1,24%. А до 2030 року він має зрости до 1,57%, що, втім, нижче за 2%, визначені як мінімум оборонних витрат для країн НАТО

Ці питання Дедондер обговорювала з членами федерального парламенту Бельгії під час сесії минулої середи. При цьому представники як владної коаліції, так і опозиції погодилися із нагальністю реагування на загрози з боку Росії.

«Ми не повинні недооцінювати екзистенційну загрозу, яка походить від Путіна, та вести справи як завжди. Якщо ми не підготуємося до війни, ми будемо вимушені постати перед нею», - наводить видання вислів лідера парламентської опозиції Жоржа Даллемань.

Ще одним питанням, яке обговорили депутати парламенту під час слухань, було входження України до НАТО. Міністр оборони попередила, що це довгостроковий та багатосторонній процес, який потребує згоди всіх союзників і не може бути здійснений, поки Україна перебуває у війні.

Читайте також: Прем'єр Бельгії підтримав закупівлю зброї для України на доходи від заморожених активів РФ

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році Бельгія має намір надати Україні військову допомогу на суму 611 млн євро, та брати участь у шести коаліціях з підтримки ЗСУ й тренування українських військовослужбовців.

Під час візиту до Києва прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявляв, що цьогоріч загальний внесок Бельгії у військову підтримку України перевищить 1 мільярд євро.

Фото: omr.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-