Прем'єр Бельгії підтримав закупівлю зброї для України на доходи від заморожених активів РФ

Прем'єр Бельгії підтримав закупівлю зброї для України на доходи від заморожених активів РФ

Укрінформ
Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо підтримав пропозицію ЄC використовувати мільярди євро прибутку від заморожених російських активів для закупівлі зброї Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо сьогодні привітав пропозицію ЄС використати мільярди євро прибутку від заморожених російських фінансових активів для закупівлі зброї для України напередодні саміту, на якому лідери країн ЄС обговорять цей план", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Єврокомісія цього тижня запропонувала вилучити прибуток - за оцінками, 2,5-3,0 мільярди євро (2,7-3,3 мільярда доларів) на рік - з російських активів, заморожених у Європі після вторгнення РФ в Україну, та перевести близько 90% коштів Києву.

"Це хороша пропозиція. Я думаю, що ідея спрямувати ці кошти переважно на закупівлю зброї доцільна", - сказав Де Кроо в інтерв'ю Reuters.

Як відомо, російські активи наразі заморожені центральними депозитаріями цінних паперів ЄС, головним чином бельгійською Euroclear.

Відповідно до пропозиції Єврокомісії, 90% прибутку від активів РФ буде спрямовано через фонд European Peace Facility на закупівлю зброї для України. Решта піде на відновлення та реконструкцію.

Україна також отримає податок, який бельгійський уряд нараховує на прибуток. На 2024 рік він становитиме 1,7 мільярда євро, з яких 1,5 мільярда євро буде виплачено цього року.

Таким чином, загальний фінансовий внесок для України від заморожених російських активів у ЄС цього року може скласти близько 4,0-4,5 мільярдів євро.

Лідери 27 країн ЄС обговорять цю пропозицію на саміті сьогодні. Де Кроо сказав, що поки що чув "лише позитивні коментарі" від інших лідерів щодо цієї пропозиції.

Читайте також: Угорщина блокуватиме пропозицію Єврокомісії надати Україні прибутки від заморожених активів РФ

Як повідомлялося, 21-22 березня у Брюсселі відбудеться зустріч лідерів країн ЄС у форматі Європейської ради. Одним з головних питань буде продовження військової допомоги для України, зміцнення безпеки та оборони ЄС, а також нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-