62 танки, 131 БМП, 16 систем ППО: прем’єр Чехії розповів про надану Україні допомогу

62 танки, 131 БМП, 16 систем ППО: прем’єр Чехії розповів про надану Україні допомогу

Укрінформ
Прем'єр-міністр Петр Фіала розповів на засіданні уряду, яку військову допомогу Чехія передала Україні протягом двох років.

Про це розповів прем’єр Чехії Петр Фіала після засідання уряду, яке пройшло в середу, передає Укрінформ.

Прага проводить політику, яка підтримує Україну і стоїть проти російської агресії, запевнив він. «Кожен день підтверджує, що ця політика правильна, хороша та відповідає інтересам Чеської Республіки», - підкреслив політик.

Фіала надав короткий перелік того, яку військову допомогу Чехія передала Україні протягом двох років зі власних складів: 62 танки, 131 БМП, 6 гелікоптерів, 16 систем ППО, тисячі ракет, десятки тисяч боєприпасів і 4 млн боєприпасів для ручної зброї.

«Це є допомога, яку видно», - зазначив Фіала.

Прем’єр зауважив, що і Чеська Республіка отримала від союзників компенсацію за цю допомогу, як матеріальну, так і сучасною технікою, яка допомагає країні позбутися минулої залежності від радянської військової техніки.

Читайте також: Чехія домовилася із трьома країнами поєднати ресурси для допомоги Україні - президент Павел

Глава уряду також розповів про ситуацію з шукачами притулку з України. Республіка надає наразі допомогу 380 тисячам біженцям. Загалом з моменту початку повномасштабного вторгнення Чехія надала статус захисту 590 тисячам українців, 2/3 з яких – жінки, 100 тисяч - діти. Фіала також підкреслив, що три чверті шукачів притулку, які можуть працювати, знайшли роботу, це близько 120 тисяч людей. Показник працевлаштування є найбільшим у відсотковому співвідношенні в ЄС, підкреслив політик. Він також поінформував, що 80% українців, які шукають захист, самі оплачують житло. Спосіб, яким Чехія інтегрує біженців, а саме намагання швидко поставити їх на власні ноги, є правильним, зазначив прем’єр.

Фіала також підкреслив, що чеські фірми активно долучаються до проєктів з відновлення України. В 2023 році в Україну було інвестовано 40 млрд крон, що на 15% більше, ніж в 2022 року.

Читайте також: Міністри оборони України та Чехії обговорили необхідність збільшення поставок артснарядів

Очільник чеського уряду висловив думку, що правильність такої політики підтверджує те, як активно Росія намагається проводити свою роботу з дезінформації.

Він підкреслив, що Україна вже два роки воює за свою незалежність, свободу, принципи. «Допомагати Україні – морально і правильно, але також в інтересах нашої власної безпеки», - підкреслив Фіала.

Як відомо, Чехія є одним з найактивніших союзників України від самого початку повномасштабної російської агресії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-