Битва за Україну. День сімсот шостий

Битва за Україну. День сімсот шостий

Укрінформ
Українські воїни збили російський винищувач-бомбардувальник Су-34 на Луганщині. Денис Шмигаль: Цієї зими Кабінет міністрів не планує змінювати жодні тарифи для населення

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 30 січня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Вранці 30 січня Збройні сили України уразили радіолокаційну станцію російської системи ППО поблизу селища Роздольне у тимчасово окупованому Крим – СтратКом. Раніше повідомлялося, що у тимчасово окупованому Криму вранці 30 січня пролунали вибухи. Серію гучних звуків чули на півдні українського півострова.

- Президент Володимир Зеленський у форматі онлайн візьме участь у позачерговому саміті Європейського Союзу 1 лютого, де розглядатимуть довгострокову фінансову підтримку України – ЗМІ.

- Комітет із політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) ухвалив проєкт резолюції щодо конфіскації заморожених російських активів та їхнього використання для підтримки відновлення України – сайт ПАРЄ.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «З початку року Росія випустила по містах України понад 330 ракет різних типів і близько 600 бойових безпілотників. Щоб протистояти такому тиску терористів, потрібен достатньо міцний повітряний щит... Протиповітряна оборона та радіоелектронна боротьба є нашими головними пріоритетами. Російський терор треба перемогти – це досяжно».

Андрій Єрмак, глава ОП: «Сподівання (від Вашингтонського саміту Північноатлантичного альянсу – ред.) головне – це запрошення України до НАТО. Це ціль. Це завдання Президента для всіх нас. Україна не має плану «Б» ані в питанні перемоги, ані в питанні членства в Європейському Союзі і Північноатлантичному альянсі. «Є тільки план «А»: наша перемога, наше членство в ЄС, наше членство в НАТО».

Тьєррі Бретон, єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг: «Сильніша Європа в НАТО означатиме сильніше НАТО. Сильніша Європейська оборона означає свободу вибору, коли йдеться про безпеку, щоб не залежати від рішення, які приймаються будь-де в іншому місці. Ми не можемо передавати європейську безпеку кожні чотири роки в інші руки. Зараз йдеться про реальну війну, і ми свідомі, що ця війна не лише проти України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Збройні сили України 29 січня знищили російський винищувач Су-34 у Луганській області – Андрій Ковальов, речник Генштабу ЗСУ.

- Заяви російських окупаційних військ про начебто взяття Табаївки, що на Харківщині, не відповідає дійсності – Володимир Фітьо, речник командування Сухопутних військ ЗСУ. Інформація про можливий повторний наступ російських військ на Харківщину не відповідає дійсності. Наразі загрози для Харкова з півночі немає.

- Російські окупаційні війська випускають по Серебрянському лісництву в Луганській області велику кількість авіаційних бомб, однак на сьогодні успіхів там не мають – Володимир Фітьо.

- На Таврійському напрямку минулої доби Сили оборони знищили російський ЗРК «Бук-М2» та знешкодили 235 ворожих безпілотників різних типів, війська РФ продовжують вдаватися до активних наступальних і штурмових дій – Олександр тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Сили оборони України за добу ліквідували 371 російського загарбника та 40 одиниць ворожої техніки без урахування безпілотників.

- Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що майже всі удари по цілях на території РФ були завдані зі зброї, виробленої в Україні – The Time.

- На базі Луганського прикордонного загону створено ще одну бригаду Гвардії наступу «Помста» – ДПСУ.

- Російські окупаційні війська на Таврійському напрямку минулої доби п'ять разів застосували боєприпаси з отруйними речовинами – Олександр Тарнавський.

- Головне управління розвідки Міноборони України оголосило набір добровольців у підрозділи активних дій української розвідки, які працюватимуть у тимчасово окупованому Криму – ГУР.

- Упродовж минулої доби Сили оборони півдня знищили на лівому березі Дніпра понад 70 окупантів, два ворожі човни та два російські розвідувальні БпЛА «Суперкам» – пресслужба Сил оборони півдня.

- Російські загарбники відновили застосування авіації на лінії фронту в Луганській області – ОВА.

***

Атака дронів-камікадзе

- Силами та засобами протиповітряної оборони в ніч на 30 січня було знищено 15 із 35 ворожих дронів-камікадзе – Повітряні сили ЗСУ.

- Через атаку безпілотниками у ніч на 30 січня зазнало пошкоджень обладнання високовольтної підстанції у центрі України – Укренерго.

- У Київській області  внаслідок падіння уламків російських дронів-камікадзе на території одного з підприємств виникла пожежа. Були пошкоджені адміністративна будівля та ангар. Пожежа оперативно ліквідована. Окрім будівель, пошкоджено три автомобілі – ОВА.

- У Миколаївській області цієї ночі внаслідок падіння уламків збитого російського дрона горів вантажний автомобіль, постраждав водій – ОВА.

- Війська РФ вночі спрямували два дрони-камікадзе на Криворіжжя. Один із них збила ППО, інший поцілив по цивільній інфраструктурі – ОВА.

***

- Російські військові завдали удару по Авдіївці, Часовому Яру та Нью-Йорку на Донеччині, внаслідок чого загинула жінка та ще троє людей дістали поранення – ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської, Сумської, Миколаївської, Донецької та Харківської областей 4 людини загинуло, 6 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський провів зустріч із колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном, який перебуває в Україні з візитом – сайт Глави держави.

- Спільний брифінг в Києві керівника ОП Андрія Єрмака та колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена:

  • Усі коментарі щодо ймовірного звільнення головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного вже дані – Єрмак
  • Запрошення України до Північноатлантичного альянсу на саміті у Вашингтоні в липні може позбавити російського диктатора Володимира Путіна стимулу продовжувати війну проти нашої країни та прокласти шлях до миру – Расмуссен.
  • Андрій Єрмак і Андерс Фог Расмуссен презентували Міжнародну робочу групу з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, яка має сприяти руху нашої держави до Альянсу
  • Андерс Фог Расмуссен не вважає неминучим напад Росії на країну Альянсу, бо російський диктатор Володимир Путін знає про пʼяту статтю статуту НАТО про колективну оборону.

- Інспектори США зустрілися з генпрокурором, керівниками ДБР, поліції та НАБУ, керівники правоохоронних органів України та Генеральні інспектори США підписали Меморандуми про взаєморозуміння – пресслужба Офісу генпрокурора.

- Посли країн «Групи семи» зустрілися з українськими журналістами та керівниками ЗМІ для обговорення стану свободи преси в нашій країні – The Kyiv Independent.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що на зустрічі з угорським колегою Петером Сійярто 29 січня в Ужгороді українській стороні вдалося «отримати максимум» – Укрінформ.

- Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (парламентська фракція «Голос») закликає громадян довіряти виключно офіційній інформації, коли виникає багато «інсайдів» навколо важливих тем – Укрінформу.

- Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов та перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова провели робочу зустріч із послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі та обговорили «цікаві ідеї» – ГУР.

- 36 балів зі 100 можливих отримала Україна в «Індексі сприйняття корупції» (Corruption Perceptions Index – CPI) за 2023 рік, і тепер наша країна посідає 104 місце поміж 180 країн. Зростання України на 3 бали – один із найкращих результатів за минулий рік у світі. Також Україна стала однією з 17 країн в цьогорічному СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за весь час – Transparency International Україна.

- Сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України зазнав кібератаки та наразі недоступний для відвідувань – Мінагрополітики в соцмережах.

- Роботи над відновленням перегінного тунелю між станціями столичного метро «Деміївська» та «Либідська» тривають цілодобово; завершити їх планують восени 2024 року – Максим Шкіль, засновник компанії «Автострада», підрядника відновлювальних робіт.

***

- Упродовж цієї зими Кабінет міністрів не планує змінювати жодні тарифи для населення – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

- Кабінет Міністрів збільшив статутний капітал НАК «Нафтогаз України» на ₴647 мільйона – до ₴190,797 мільярда – постанова уряду.

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), погодила правила розподілу міждержавних перетинів з Молдовою на спільних аукціонах – Укрінформ.

- За 2023 рік сума готівки, що перебувала в обігу в Україні, збільшилася на 6,7% (або на 48,3 млрд грн) та на 1 січня 2024 року становила 764,4 млрд грн – Нацбанк.

- За державною програмою «5-7-9%» підприємцям уже видали понад 45 тисяч доступних кредитів на суму 182,6 млрд гривень – Денис Шмигаль. У державному бюджеті на 2024 рік закладено понад 40 мільярдів гривень на програми допомоги бізнесу та стимулювання економіки.

- До кінця року Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури планує захистити від ракетних атак 22 об’єкти енергетики в 14 областях – повідомлення Мінвідновлення

- У 2023 році обіг земель сільськогосподарського призначення в Україні зріс на 58% – до 172,9 тис. га порівняно з 2022 роком – Центр досліджень продовольства та землекористування при Київській школі економіки (KSE Агроцентр).

- Сукупний державний борг України 2023 року зріс до нового історичного максимуму: у доларовому вираженні – на 33,9 млрд доларів (30,4%) – до 145,32 млрд доларів, у гривневому – на 1,444 трлн грн (35,4%) – до 5,519 трлн грн – дані Міністерства фінансів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Якщо Конгрес США не схвалить допомогу для України, то під загрозою опиняться досягнення ЗСУ та всі міжнародні зусилля, спрямовані на те, щоб Росія зазнала поразки у розв’язаній нею війні – Ентоні Блінкен, держсекретар США.

- У понеділок міністр оборони США Ллойд Остін зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом: говорили про критичну необхідність швидкого збільшення оборонного виробництва для потреб України – Міністерство оборони США.

- Угорський прем’єр Віктор Орбан підтвердив, що минулої суботи Будапешт направив до Брюсселя компромісний варіант угоди щодо розблокування фінансування ЄС для України в обсязі €50 євро, який полягає у тому, щоб допомогу затверджувати щорічно – Le Point.

- Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан залишився в ЄС єдиним яскраво вираженим проросійським політиком. Або він погодиться на саміті ЄС 1 лютого на збільшення допомоги Україні, або буде знайдене якесь рішення на європейському рівні без його участі – Дональд Туск, глава польського уряду.

- Голова Європарламенту Роберта Мецола заявила, що «дуже серйозно ставиться» до звинувачень щодо євродепутатки від Латвії Тетяни Жданок, у зв'язку з чим передає цю справу до Консультативного комітету з кодексу поведінки – DW.

- Лідери країн Євросоюзу на саміті 2 лютого підтвердять своє прагнення надавати «своєчасну, передбачувану та стійку військову підтримку» Україні і надалі – Reuters.

- Нова Зеландія вирішила, за прикладом інших країн, призупинити фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) на тлі звинувачень його співробітників у причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль – CNN.

- Представники Ізраїлю, США, Катару та Єгипту узгодили план звільнення заручників, утримуваних у секторі Гази –  Sky News.

- Крім трьох загиблих ще понад 40 військовослужбовців США отримали поранення внаслідок атаки безпілотника на американську військову базу в Йорданії – Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону. Посадовці США заявили, що відповідь президента Джо Байдена на удар по військовій базі в Йорданії буде «потужною», але Вашингтон остерігається спровокувати ширшу ескалацію з Іраном.

ВОРОГ

- За повідомлення Міноборони РФ у ніч на 30 січня протиповітряна оборона росіян нібито знищила чи перехопила 21 БПЛА. Безпілотники нібито були перехоплені над окупованим Кримом, Бєлгородською, Брянською, Калузькою та Тульською областями Росії – росЗМІ.

- 8-11 січня у Білорусь прилітав борт з Китаю, який найімовірніше доставляв військовий вантаж. Що саме привезли у Білорусь достеменно невідомо, а літак приземлявся у VIP-зоні, якою користується самопроголошений президент Олександр Лукашенко – ЗМІ.

- Природний спад населення Росії почнеться з найбільших міст і до 2046 року кількість корінних жителів РФ може скоротитися до рівня 1897 року, водночас країну почнуть наповнювати мігранти – росЗМІ.

- Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія розмістить на Курильських островах, які прагне повернути Японія, нові види озброєнь – ЗМІ.

- Олімпійську збірну Росії офіційно позбавили золотих нагород Олімпійських ігор-2022 у командному турнірі з фігурного катання після дискваліфікації на чотири роки російської фігуристки Каміли Валієвої через допінг-справу – «Суспільне спорт».

- Росія розпалює та використовує неоімперіалістичні та націоналістичні настрої в Європі, щоб «вбити клин» між Україною та її західними сусідами – ISW.

- Росія з метою розширення свого впливу в Африці, планує створити експедиційні сили у кількості 20 тисяч найманців замість бойовиків «ПВК Вагнер» – Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-