Падіння Іл-76: Юсов розповів, як Росія підтвердила Україні список на обмін

Падіння Іл-76: Юсов розповів, як Росія підтвердила Україні список на обмін

Укрінформ
Україна змогла підтвердити, що раніше оприлюднений російськими пропагандистами список - це дійсно ті українці, яких подавали на обмін.

Про це в ефірі програми “Свобода. Ранок” (“Радіо Свобода”) поінформував представник ГУР Андрій Юсов, передає кореспондент Укрінформу.

“Розслідування триває. І мова наразі йде не про версії, а про факти та інформацію. Так, інформації стало дещо більше. Ми змогли верифікувати, підтвердити, що оприлюднений список - це дійсно ті люди, яких подавали на обмін. У який спосіб це відбулося: офіційні переговірники передали (Україні дані — ред.) про те, що на ту інформацію, яку оприлюднили пропагандисти, вони можуть посилатися. У такий своєрідний спосіб”, - сказав він.

Юсов зазначив, що Україна має докласти всіх зусиль, щоб з'ясувати долю цих людей, і це обов'язково буде зроблено.

Читайте також: Буданов - про падіння Іл-76: Жодна сторона не може достеменно відповісти, що сталося

“І тема з міжнародним розслідуванням для України точно не закрита”, - зауважив він.

Відповідаючи на запитання, чи є шанс на міжнародне розслідування цієї авіатрощі, Юсов поінформував, що йдеться про безперешкодний доступ експертів, розслідувачів створеної офіційним шляхом міжнародної комісії.

“І РФ формально визнає мандати ООН, МКЧХ. То яка є хоча б одна причина, з якої міжнародні експерти не можуть дослідити і провести розслідування цього інциденту, якщо справді немає чого приховувати?... Що стосується самого падіння літака, тут досі залишається набагато більше питань, ніж відповідей”, - сказав представник воєнної розвідки.

За його словами, оприлюднених фото і відеоматеріалів щодо цієї авіатрощі вкрай мало.

Читайте також: Коордштаб підтвердив, що на обмін 24 січня мали йти 65 полонених - Росія надала список

“Ми бачимо, що те, що досі поширювалося російською стороною, так званим Слідчим комітетом, носить уривчастий характер. І зумисне подаються ті (фото і відео — ред.) під таким ракурсом, щоб засоби ураження не можна було визначити, бо влучання тих чи інших ракет від тих чи інших установок має свої характерні ознаки, і експерти, фахівці, OSINT-ери можуть визначити, чим був збитий літак”, - пояснив він.

Юсов підтвердив, що контакт з РФ у частині продовження роботи над поверненням українських полонених, зокрема захисників, додому триває.

“Як би важко не було, ми розуміємо кінцеву мету. І тому, попри всі нюанси, це спілкування, ця робота продовжується... Це дає причини вважати, що дійсно найближчим часом ми все ж таки будемо мати нові результати (щодо обмінів — ред.)”, - зазначив представник ГУР.

Як повідомлялося, за даними російських Телеграм-каналів, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку “перебували 65 полонених українських військовослужбовців”, шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Юсов заявив, що обмін полоненими між РФ та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, оприлюднена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Юсов поінформував, що РФ не надає згоди на проведення міжнародного розслідування авіатрощі літака Іл-76.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-