Коордштаб підтвердив, що на обмін 24 січня мали йти 65 полонених - Росія надала список

Коордштаб підтвердив, що на обмін 24 січня мали йти 65 полонених - Росія надала список

Укрінформ
Російська сторона надала список із українськими полоненими, які, за її версією, були на борту літака Іл-76, що 24 січня впав у Бєлгородській області.

Про це повідомив український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, передає Укрінформ.

«Російська сторона на неодноразові звернення, з великою затримкою надала відповідь, пославшись на один із списків, раніше опублікованих на російських пропагандистських ресурсах. Координаційний штаб зі свого боку підтверджує, що 65 українських оборонців з цього списку дійсно планувалося повернути в Україну в межах запланованого обміну 24 січня», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Катастрофа Іл-76: Штати зацікавлені в тому, щоб отримати якомога більше інформації

За даними штабу, опитані родичі військових із цього списку ознайомились із відео нібито з місця авіатрощі і не знайшли особливих ознак на оприлюднених фрагментах тіл, які б вказували на їхніх рідних.

Голова штабу, керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов підкреслив, що наразі немає достовірної інформації про те, хто міг насправді перебувати на борту літака.

«Ми збираємо та ретельно аналізуємо всю наявну інформацію з цього приводу з дуже багатьох джерел. Наразі відсутні відомості, які б вказували на те, що в тому літаку могла перебувати така кількість людей. Водночас версія російської пропаганди про те, що вказаний Іл-76М міг перевозити 65 українських військовополонених на обмін досі викликає багато запитань», - сказав він.

Читайте також: 19 місяців полону: родичі «азовців» заявляють, що РФ приховує інформацію про 1600 бійців

Перший заступник голови СБУ Сергій Андрущенко додав, що останні дії Росії свідчать про те, що вони намагаються приховати справжні причини авіатрощі від світової громадськості.

«Росія відразу заявила, що не допустить міжнародних експертів до розслідування катастрофи Іл-76М. Проте Україна буде задіювати всі інструменти, аби зʼясувати істинні причини того, що сталося, так і те, хто або що насправді перевозилося в тому літаку», - зазначив представник СБУ.

Раніше український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб з’ясувати, чи повідомляла Росія про ймовірне перевезення полонених в Іл-76.

Як повідомлялося, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку «перебували 65 полонених українських військовослужбовців», шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що обмін полоненими між РФ та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, оприлюднена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Юсов наголосив, що РФ не дає згоди на проведення міжнародного розслідування катастрофи Іл-76.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-