Лубінець з'ясовує у Червоного Хреста, чи повідомляла РФ про перевезення полонених в Іл-76

Лубінець з'ясовує у Червоного Хреста, чи повідомляла РФ про перевезення полонених в Іл-76

Укрінформ
Уповноважений з прав людини в Україні Дмитро Лубінець офіційно звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста із запитом, щоб з'ясувати, чи повідомляла Росія цю організацію про перевезення військовополонених літаком Іл-76 24 січня.

Про це омбудсмен сказав у ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок), передає Укрінформ.

«Момент юридичний, що коли проводиться транспортування, переміщення військовополонених, зміна їх місця утримання, вони зобов’язані інформувати Міжнародний комітет Червоного Хреста. Я тому і звернувся офіційно. Хочу отримати офіційну відповідь від МКЧХ, що Російська Федерація повідомляла про те, що вони будуть перевозити в той чи інший спосіб українських військовополонених у цей день», - сказав Лубінець.

При цьому він переконаний «на 99 відсотків», що «нікого вони не інформували, бо вони ніколи це не роблять», порушуючи норми Женевської конвенції.

Читайте також: Падіння ворожого Іл-76: які версії та чи були на борту українські полонені?

Лубінець також висловив сподівання, що МКЧХ все ж «змінить свої підходи» і вимагатиме повного доступу до українських полонених на території РФ, оприлюднення всієї інформації, або відбудеться запуск інших інструментаріїв, які дозволять захищати права українських військовополонених.

Як повідомлялося, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку «перебували 65 полонених українських військовослужбовців», шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Читайте також: Велика кількість фейків про літак Іл-76 з’явилася через брак злагодженої комунікації - Юрчишин

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що обмін полоненими між РФ та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, оприлюднена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, перевіряється.

За словами військового експерта Романа Світана, Іл-76 з великою ймовірністю збила російська ракета С-300, яка була направлена на Харків.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Юсов наголосив, що РФ не дає згоди на проведення міжнародного розслідування катастрофи Іл-76.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-