Велика кількість фейків про літак Іл-76 з’явилася через брак злагодженої комунікації - Юрчишин

Велика кількість фейків про літак Іл-76 з’явилася через брак злагодженої комунікації - Юрчишин

Ексклюзив
Укрінформ
Велика кількість фейків щодо падіння російського військово-транспортного літака Іл-76 в Бєлгородській області з’явилася через брак злагодженої комунікації між засобами масової інформації і українськими офіційними джерелами.

Таку думку голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин (парламентська фракція "Голос") висловив у коментарі Укрінформу.

"Інформаційне поле вчора (24 січня – ред.) нагадувало пінг-понг, де м’ячик опинявся то на боці офіційних джерел, то на боці російських "медіа" та анонімних телеграм-каналів. Як на мене, кількість меседжів влади мала би бути меншою, але більш чіткою. Коли гучна інформація потребує з’ясування, потрібно чесно говорити про це. До прикладу, можна було би коротко прокоментувати цю подію на офіційних каналах словами: "Ведуться комплексні дії для з’ясування причин падіння російського літака Іл-76 та його пасажирів. Закликаємо вас довіряти офіційним каналам комунікації та не зважати на маніпуляції ворога й анонімних джерел", – зазначив Юрчишин.

Читайте також: Лубінець не підтвердив, що на борту Іл-76 могли бути українські полонені

Наступний меседж, за його словами, мав би з‘явитися лише тоді, коли в українських спецслужб були би стовідсоткові докази того, що сталося з літаком, хто перебував на його борту.

"Усі натяки, напівтони, "інсайди" від окремих осіб – це або свідоме підігрування ворогу, або бажання "хайпанути" на гарячій темі. Ключовий момент, якого забракло в цьому питанні – злагодженість комунікації. В таких випадках наші силові відомства мають погоджувати наявну інформацію, меседжі та час публікації", – підкреслив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Юрчишин наголосив, що злагодженість – це хороший запобіжник, який протидіє маніпуляціям та фейкам.

Читайте також: Поспіхом зібрана ІПСО: експерт звернув увагу на суперечливі російські заяви про падіння Іл-76

Як повідомляв Укрінформ, за даними російських Телеграм-каналів, 24 січня у Бєлгородській області розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела в Збройних силах України зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони Російської Федерації стверджують, нібито в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Читайте також: Падіння Іл-76 у Росії: СБУ відкрила кримінальне провадження

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського Іл-76 у Бєлгородській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-