Поспіхом зібрана ІПСО: експерт звернув увагу на суперечливі російські заяви про падіння Іл-76

Поспіхом зібрана ІПСО: експерт звернув увагу на суперечливі російські заяви про падіння Іл-76

Відео
Укрінформ
Інформаційно-психологічна операція Російської Федерації щодо падіння літака Іл-76 доволі погано опрацьована і озвучена, адже лунає багато суперечливих заяв.

Таку думку висловив військовий експерт Роман Світан у коментарі Укрінформу.

«Це ІПСО, до якого долучено основні спецслужби Росії. Наявний інформаційний потік поки що не зібрано в загальний, тому можна говорити про те, що це поспіхом зібрана спецоперація, принаймні з прикриття падіння літака», - зазначив він.

За словами експерта, якщо це ІПСО прикриття, то вона «досить погано зібрана», тому й з'являються доволі суперечливі заяви з російського боку, починаючи від приналежності ракети, яка збила Іл-76, і до вантажу на борту.

«Річ у тім, що говорити з трибуни про те, що літак могла збити Iris-T з дальністю польоту до 40 км, а насправді дальність збиття цього літака становить під 70 км, - це як мінімум непрофесіоналізм, як максимум - просто погано опрацьована ІПСО», - підкреслив Світан.

Він зауважив, що інформація про полонених на борту також не звучить достовірно.

«Іл-76 вилітав із бєлгородського аеропорту, максимум, куди він міг летіти, - поруч, десь до 100 км, перехід, де обмін полоненими і відбувається. Але ж там літаку сісти ніде, а полонених би не скидали з борту на парашутах», - наголосив експерт.

Світан зауважив, що «ці нестиковки в російській ІПСО свідчать про те, що вона, з одного боку, погано опрацьована, а з іншого боку, погано озвучена».

На його думку, світова спільнота зараз спостерігатиме, як «росіяни як вужі на пательні будуть викручуватися зі своїх же заяв, але потім потрібно буде провести реальний «розбір польотів».

Читайте також: У РФ заявили про виявлення «чорних скриньок» Іл-76, що розбився під Бєлгородом

Як повідомляв Укрінформ, за даними російських Телеграм-каналів, 24 січня у Бєлгородській області розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела в ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", а також шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

За словами військового експерта Романа Світана, літак Іл-76 з великою ймовірністю збила російська ракета С-300, яка була направлена на Харків.

Фото: NEXTA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-