Україна може отримати від Британії військову техніку, але не солдатів - Жовква

Україна може отримати від Британії військову техніку, але не солдатів - Жовква

Укрінформ
У рамках угоди з Великою Британією в разі будь-якої агресії Україна може отримати допомогу технікою, але британські військові воювати за нашу країну не будуть.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, передає кореспондент Укрінформу.

«Ця угода укладена на 10 років, і безпекова допомога Британії триватиме увесь цей період. Про солдатів не йдеться, але ми не просто можемо запросити кількість техніки, а ми впевнені, що ми її отримаємо», - зазначив він.

За словами Жовкви, безпекові гарантії включають не тільки військовий компонент.

«Безпекові гарантії – це також санкції, це конкретна фіндопомога, це навіть допомога на відбудову Україні після перемоги, це замороження російських активів і використання їх на користь України. Це британські гарантії компаніям, які пересуваються морськими коридорами, у тому числі тими, які утворила Україна. Дуже велика і комплексна угода», - розповів заступник керівника ОП.

Читайте також: 100 років партнерства, зброя і £2,5 мільярда: Жовква розкрив деталі угоди з Британією

Він уточнив, що одним з аспектів, якому присвячений окремий розділ у документі, є військово-промислове співробітництво: «Дійсно, настав час переходити від етапу лише постачання Україні зброї - що безумовно, важливо, потрібно і воно триватиме, - до етапу спільного виробництва такої зброї. На це теж передбачені відповідні кошти».

Відповідаючи на запитання про те, що буде з угодою і передбаченим нею фінансуванням, якщо Україна вступить у НАТО раніше, ніж через 10 років, Жовква сказав, що цей момент дуже чітко відображений у документі.

«Угода укладена на 10-річний період. Це мінімальний період, протягом якого вона буде діяти. І вона може бути продовжена. У ній також чітко зазначено: якщо Україна вступить до НАТО раніше, ніж мине 10-річний період, то безпекові механізми, які закладені цією двосторонньою угодою, будуть просто вмонтовані у той безпековий механізм, який існує в НАТО для країн-членів», - пояснив заступник керівника ОП.

Читайте також: Жовква - про угоду з Британією: Обіцяємо Росії ще більше подібних сюрпризів

Як повідомлялося, Володимир Зеленський і Ріші Сунак, який у п’ятницю прибув з візитом до Києва, підписали угоду про співробітництво між Україною та Британією у сфері безпеки.

Відповідно до угоди, Велика Британія надасть Україні пакет військової допомоги на 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Крім того, передбачається щорічна додаткова допомога упродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії. Також у документі наголошується, що учасники угоди продовжать шукати шляхи подальшого зміцнення довгострокових відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-