Жовква - про угоду з Британією: Обіцяємо Росії ще більше подібних сюрпризів

Жовква - про угоду з Британією: Обіцяємо Росії ще більше подібних сюрпризів

Укрінформ
Угода України та Великої Британії, підписана у Києві у п’ятницю, стала неприємним сюрпризом для РФ, і українська влада обіцяє Москві ще більше подібних сюрпризів цьогоріч.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, передає кореспондент Укрінформу.

За його словами, за сьогоднішніми подіями у Києві уважно слідкували у багатьох столицях світу і, безумовно, дуже уважно - у Москві.

«Окрім того, що ця угода несе конкретний практичний зміст, вона і про наративи. Увесь минулий рік нам говорили про те, що світ нібито відвернувся від України, що нібито забули про Україну, що «почалися події на близькому сході – вже точно ніхто не згадає про Україну», про те, що «відвернулися найближчі партнери». Але бачимо, що відбувається на 12-й день нового року. І те, що відбулося, це був неприємний сюрприз для країни-агресора. І країні-агресору обіцяємо ще більше подібних сюрпризів у цьому році», - зазначив Жовква.

Він висловив упевненість, що ця домовленість стане прикладом для інших країн і спонукатиме їх до укладання подібних угод з Україною.

«Деякі країни вже передали тексти подібних угод Україні. І переговірна делегація України опрацьовує відповідні тексти. Впевнений, що протягом найближчого часу кількість таких угод лише зростатиме», - заявив заступник керівника ОП.

Читайте також: Зеленський: Ми сформували взірець безпекових домовленостей для нашого часу

За його словами, цей документ готувався певний час. «Офіційно у двосторонній угоді – не меморандумі, наголошу, а угоді – фіксується як існуючий рівень безпекової допомоги Британії для України, так і вказана цифра на 2024 рік», - поінформував він.

Жовква пояснив, що меморандум не є зобов’язальним документом для підписантів: «Це радше висловлення намірів. Наприклад, у Вільнюсі була укладена базова декларація, і у цій декларації було сказано, що наступний етап – це угода. Угода – це вже політично зобов'язальний документ для країн, які його підписали».

«Тому два підписи двох лідерів свідчить що закладене в угоді – точно буде виконане», - наголосив заступник керівника ОП.

Читайте також: 100 років партнерства, зброя і £2,5 мільярда: Жовква розкрив деталі угоди з Британією

Як повідомлялося, Володимир Зеленський і Ріші Сунак, який у п’ятницю прибув з візитом до Києва, підписали угоду про співробітництво між Україною та Британією у сфері безпеки.

Відповідно до угоди, Велика Британія надасть Україні пакет військової допомоги на 2,5 млрд фунтів стерлінгів. Крім того, передбачається щорічна додаткова допомога упродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії. Також у документі наголошується, що учасники угоди продовжать шукати шляхи подальшого зміцнення довгострокових відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-