100 років партнерства, зброя і £2,5 мільярда: Жовква розкрив деталі угоди з Британією

100 років партнерства, зброя і £2,5 мільярда: Жовква розкрив деталі угоди з Британією

Укрінформ
Безпекова угода з Великою Британією, яку підписали сьогодні Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, передбачає 100-річне партнерство, щорічне надання додаткової допомоги впродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії.

Про це повідомив у Фейсбуці заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, передає Укрінформ.

«Сьогодні відбулася без перебільшення історична подія для зміцнення наших стратегічних відносин з Великою Британією та для пришвидшення спільної Перемоги! Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Україна більше не має просити допомогу і зброю, а отримуватиме її автоматично. Як у разі нової агресії, так і у разі загострення поточної», - розповів Жовква.

За його словами, відповідно до Угоди Велика Британія надасть Україні необхідну допомогу - зброю в усіх вимірах: для посилення військових спроможностей на суші, на морі і в повітрі.

«Укладенню Угоди передували інтенсивні переговори - маємо практичний та змістовний результат: у 2024 році Сполучене Королівство надасть додаткову підтримку Україні - 2,5 млрд фунтів стерлінгів. І продовжуватиме надавати підтримку Україні впродовж наступних 10 років дії цієї Угоди», - повідомив заступник керівника ОП.

Читайте також: Зеленський і Сунак провели переговори та підписали угоду у сфері безпеки

Крім цього, розповів він, відповідно до Угоди узгоджено порядок екстреної координації на випадок майбутнього збройного нападу - реагування впродовж 24 годин.

«За результатами таких екстрених консультацій Україні буде надано швидку та сталу допомогу у сфері безпеки, сучасну військову техніку в усіх необхідних сферах, а також економічну допомогу. Виходить проста і важлива формула: 100-річне партнерство + 10 років дії Угоди + 2,5 млрд фунтів стерлінгів підтримки = новий рівень стратегічних відносин з Великою Британією», - сказав Жовква.

При цьому він зауважив, що гарантії безпеки носять двосторонній характер. «Відповідно до Угоди, ми забезпечимо, щоб військові спроможності України були на такому рівні, щоб у разі зовнішньої військової агресії проти Сполученого Королівства, Україна була здатна надати їй ефективну військову допомогу», - підкреслив заступник керівника ОП.

За словами Жовкви, Велика Британія вкотре продемонструвала свою лідерську позицію та стала першою країною, з якою Україна уклала такий документ на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України від 12 липня 2023 року.

Читайте також: Сунак прибув до Києва і запевнив: Британія - з українцями

«Очікуємо, що наші інші партнери слідуватимуть прикладу Лондона. Тепер процес укладання двосторонніх угод про надання Україні гарантій безпеки має піти значно динамічніше. Це нова точка відліку і новий рівень стратегічного партнерства - на шляху до сторічного партнерства, про що зазначено в Угоді», - наголосив він.

Джерело: ОП

Як повідомляв Укрінформ. Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який прибув у п’ятницю з візитом до Києва, провели переговори і підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-