Швейцарські ДНК-аналізатори допоможуть у впізнанні зниклих безвісти українців - посол

Швейцарські ДНК-аналізатори допоможуть у впізнанні зниклих безвісти українців - посол

Ексклюзив
Укрінформ
Експерти-криміналісти із Швейцарії протягом місяця перебували в Україні, де взяли участь у зборі доказів воєнних злочинів РФ, а надані урядом ДНК-аналізатори мають допомогти українським криміналістам у впізнанні зниклих безвісти.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн.

«Минулого тижня з України в Швейцарію повернулася група наших експертів-криміналістів. Вони перебували у вас близько місяця для допомоги в роботі Міжнародного кримінального суду шляхом збирання доказів, які одного дня можна буде використати в суді», - повідомив Бауманн.

Він підтвердив переконання влади Швейцарії у тому, що кожен епізод воєнних злочинів та порушень міжнародного гуманітарного права й прав людини повинен розслідуватися.

«Також пріоритетом Швейцарії є боротьба з безкарністю за найтяжчі злочини. Тому ми підтримуємо ідею Спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії», - заявив посол.

Він додав, що у листопаді Швейцарія приєдналася до основної групи країн, які виступають за створення такого Трибуналу, а також до реєстру збитків Ради Європи, який фіксуватиме докази збитків, смертей і поранень, які мали місце на території України з 24 лютого 2022 року.

Читайте також: В ООН визнали: Є ознаки того, що росіяни вчиняли воєнні злочини в Україні

«Також минулого тижня я мав честь безкоштовно передати Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС ДНК-аналізатори повного циклу для допомоги експертам-криміналістам у впізнанні зниклих безвісти. І я дуже сподіваюся, що це обладнання допоможе експертам у їхній надзвичайно важливій роботі знайти відповіді для всіх тих сімей, чиї близькі зникли», - заявив Бауманн.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час конференції в Європейському парламенті у Брюсселі на тему «Справедливість і відповідальність за війну Росії проти України. Рекомендації та шлях вперед» заявив, що Спеціальний трибунал за злочин агресії проти України не дозволить керівництву Росії уникнути відповідальності за скоєні під час повномасштабної війни звірства.

За словами міністра, покарання за злочин агресії проти України є невіддільною складовою забезпечення повної та всебічної відповідальності, яка є однією із ключових складових Формули миру Президента Зеленського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-