Битва за Україну. День шістсот шістдесят п'ятий

Битва за Україну. День шістсот шістдесят п'ятий

Укрінформ
Верховний суд штату Колорадо вирішив видалити Дональда Трампа зі списку кандидатів на праймеріз. Потребу в зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити із $41 млрд до $37,3 млрд

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот шістдесят п'ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 20 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Верховний суд штату Колорадо ухвалив рішення про видалення Дональда Трампа зі списку кандидатів на праймеріз від Республіканської партії наступного року через його роль у повстанні 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа захопили Конгрес США – Укрінформ.

- Сенат США не проголосує за пакет допомоги Україні та посилення безпеки кордонів США до початку наступного року, хоча переговірники від обох партій продовжують свою роботу – Reuters.

- У тимчасово окупованому Криму 20 грудня здійснено дві атаки на військові частини РФ, унаслідок яких поранено співробітника Прикордонного управління ФСБ, пошкоджено техніку та антену супутникового зв'язку – видання ASTRA з посиланням на джерела.

- Міністерство фінансів США оголосило про запровадження додаткових кроків щодо обмеження доходів Росії від продажу нафти, а також уникнення нелегальних схем обходу цінових лімітів, запроваджених для РФ у цій галузі – Офісу контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США.

- Найбільший український оператор зв'язку «Київстар» відновив усі послуги компанії як в Україні, так і за кордоном – Олександр Комаров, президент «Київстар».  

ЦИТАТИ ДНЯ

Анджей Дуда, президент РП: «Для нас надзвичайно важливим є питання євроінтеграції України з ЄС і НАТО. Це дуже важливий момент для України, українського суспільства, для морального духу українських захисників і для процесу відбудови України».

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Ми свідомі того, що те, що відбувається сьогодні на інформаційному просторі – це війна, потужна війна і лінію фронту тут ми з вами не побачимо».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Виробництво в Україні FPV-дронів вже сягнуло понад 50 тис. одиниць на місяць; наступного року обсяги істотно зростуть. Наступного року планують виготовити 1 мільйон FPV-дронів, понад 10 тисяч ударних дронів середньої дальності польоту та понад тисячу безпілотників із дальністю від 1 000 км – Олександр Камишін, міністр із питань стратегічних галузей промисловості.  

- На Таврійському напрямку російські війська збільшили кількість артилерійських обстрілів. Загальні втрати живої сили ворога склали 461 особу, знищено 25 одиниць ворожої військової техніки – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Окупанти з 10 жовтня просунулися на 1,5-2 км на деяких ділянках фронту в зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» – Олександр Штупун, речник ОСУВ «Таврія». За трохи більше ніж два місяці тільки на Донеччині (в зоні відповідальності ОСУВ «Таврія») ворог втратив майже 25 тисяч осіб загиблими та пораненими, знищено близько 200 танків і понад 400 інших бронемашин. 80 відсотків з цього – Авдіївський напрямок.

- Сили оборони продовжують заходи із розширення плацдарму на Херсонському напрямку, водночас росіяни здійснили 8 спроб штурмових дій, щоб вибити українські війська з займаних позицій, але отримали відсіч і відійшли – Генштаб.

- Останніми тижнями Україна скоординувала зусилля для покращення польових укріплень, оскільки країна повертається до більш оборонної тактики вздовж більшої частини лінії фронту – британська розвідка.

- У ніч на 20 грудня 2023 року противник атакував ударними БпЛА типу «Shahed» із окупованого Криму (райони пусків – Чауда, Балаклава), Сили ППО знищили 18 з 19 «Шахедів» – Повітряні сили ЗСУ.

***

- Гуманітарна координаторка ООН в Україні Деніз Браун засудила удари Росії по гуманітарних та інших об’єктах критичної інфраструктури у Херсоні, внаслідок яких були знищені запаси щонайменше трьох гуманітарних організацій – Укрінформ.

- Уночі ворог обстріляв один із найпостраждаліших районів Харкова, є влучання по цивільному об'єкту, одному з транспортних депо – Ігор Терехов, Харківський міський голова. 

- Минулої доби внаслідок обстрілів російськими окупантами Херсонської, Донецької, Харківської та Сумської областей 20 людей отримали поранення, з них – 4 дитини – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський призначив Галину Михайлюк Представником Президента у Верховній Раді – сайт Глави держави.

- Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому два законопроєкти, якими ввезення в Україну радіолокаційних комплексів для потреб безпеки та оборони звільняється від ПДВ та мита – Укрінформ.

- Міністерства закордонних справ України та ще десяти країн створили Талліннський механізм, який допоможе зміцнити кіберзахист і цивільний кіберпотенціал нашої країни. Група також тісно співпрацюватиме з Євросоюзом і НАТО та залишається відкритою до приєднання нових учасників – Дмитро Кулеба, глава МЗС.

- Посли країн «Групи семи» під час зустрічі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою підтвердили продовження роботи щодо міжнародної підтримки Формули миру, відновлення і відбудови України – Укрінформ.

- Україна розпочала переговорний процес про вступ до ЄС, наше завдання – привести у відповідність наші інституції, і для цього треба імплементувати близько 3 тисяч актів – Мін'юст.

- У Міністерстві закордонних справ зазначили, що Україна не відправляла своїх військових у Сектор Гази – Олег Ніколенко, речник МЗС. Катарський телеканал Al Araby випустив відео, де українці нібито беруть участь у боях у секторі Гази на боці ізраїльських військ.

- Нацагентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни другу найбільшу державну будівельну компанію КНР China Railway Construction Corporation (CRCC), яка продовжує працювати в Росії, будуючи метро, мости та автомагістралі – НАЗК.

- Критичної транспортної ситуації на станціях Оболонсько-Теремківської лінії метрополітену немає, руйнуванню перегону між станціями «Деміївська» та «Либідська» вдалося запобігти – КМДА.

- Голова правління та президент ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір написав заяву про звільнення з посади – Укрінформ. Влітку 2023 року наглядова рада та правління «Київміськбуду» вирішили провести аудит компанії з залученням однієї з провідних міжнародних аудиторських фірм. На цей час керівника Ігоря Кушніра відсторонили від виконання обов'язків.

- Святошинський районний суд Києва продовжив запобіжний захід судді Олексію Тандиру, якого обвинувачують у скоєнні смертельної ДТП на блокпосту. Тандир перебуватиме під вартою без права на заставу до 17 лютого 2024 року – Суспільне.

- В Ужгородській міськраді правоохоронці проводять обшуки, це пов'язано з імовірними зловживаннями посадовців щодо бюджетних коштів – Укрінформ. СБУ викрила посадовців Ужгородської міськради на привласненні бюджетних коштів, виділених на капітальний ремонт комунальних об’єктів міськради.

***

- Потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити із 41 млрд доларів до 37,3 млрд доларів – Сергій Марченко, міністр фінансів України.

- Від початку 2023 року станом на 20 грудня 13,3 тис українських агропідприємств одержали 72,7 млрд грн банківських кредитів на розвиток господарств – Мінагрополітики.

- Міжнародне кредитне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило кредитний рейтинг НАК «Нафтогаз України» із «RD» до «СС» – Олексій Чернишов, голова правління Нафтогазу

- За попередніми оцінками Міністерства економіки, зростання ВВП у листопаді 2023 року, порівняно з листопадом минулого року, становить близько 4% – Мінфін.

- ПАТ «Укрнафта» змогло збільшити добовий дебет нафти на двох свердловинах сумарно на 80 тонн – пресслужба компанії.

- Міністерство фінансів України 19 грудня 2023 року на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету ₴7,5 мільярда – Мінфін.

- Україна отримала 150 млн євро фінансової допомоги на безповоротній основі від Європейського Союзу, ці кошти є частиною Угоди між Україною та ЄС про фінансування програми «Підтримка швидкого відновлення України» – пресслужба Мінфіну.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Через нестачу систем ППО в Україні та неможливість швидкого ухвалення пакета допомоги в Конгресі США звернулись до Японії, щоб надати Києву ракети для ЗРК Patriot – The Washington Post.

- Наступного року Франція готуватиме українських пілотів та продовжить навчання солдатів одночасно з постачанням зброї й обладнання Україні – Міністерство оборони Франції.

- Генеральна асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію, яка засуджує порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих українських територіях України – Укрінформ. Міністерство закордонних справ України вітає принципову позицію Генеральної асамблеї ООН, яка підтвердила, що тимчасово окуповані Росією території, включно з Кримом, залишаються невід’ємними частинами суверенної території України.

- Лідер Китаю Сі Цзіньпін прямо сказав президенту США Джо Байдену під час їхнього нещодавнього саміту в Сан-Франциско, що Пекін «возз’єднає» Тайвань із материковим Китаєм, але часові рамки «возз’єднання» ще не визначені – NBC News.

- Прем’єр-міністри Литви, Латвії та Естонії Інгріда Шимоніте, Евіка Сіліня та Кая Каллас у середу підписали спільну декларацію про єдине регіональне виконання санкцій Європейського Союзу проти Росії, що продовжує війну проти України, та Білорусі, яка є співучасником агресії – сайт уряду Литви.

- Сполучені Штати оголосили про запровадження обмежень проти майже півтора десятка осіб та організацій в Ірані та інших країнах, які забезпечували поставки необхідних компонентів для виробництва Іраном бойових безпілотників – Офіс контролю за іноземними активами.

- Європейський союз рішуче засудив п’ятий за цей рік запуск Північною Кореєю міжконтинентальної балістичної ракети – заява Високого представника ЄС Жозепа Борреля.

- Станом на ранок 20 грудня заблокованими для українських вантажівок залишаються 4 пункти пропуску на кордоні з Польщею, в чергах на в'їзд до країни перебувають приблизно 5220 вантажівок – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

- Суд Європейського Союзу залишив у силі обмежувальні заходи, які Рада ЄС запровадила проти російського олігарха Романа Абрамовича після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну – пресреліз суду.

- Тисячі людей вийшли на мітинг у великих містах Словаччини проти планів уряду прем’єр-міністра Роберта Фіцо внести зміни до кримінального кодексу країни – АР.

ВОРОГ

- Лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі в Пекіні з прем’єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним привітав розширення торгівлі між їхніми двома країнами та пообіцяв посилювати зв’язки з Москвою – МЗС КНР.

- Міністр оборони Росії Шойгу під час колегії міноборони Росії 19 грудня заявив, що пріоритетом його відомства буде продовження війни в Україні та підготовка новосформованих частин і з’єднань у 2024 році, а також повторив погрози на адресу Фінляндії та альянсу НАТО – росЗМІ.

- Російська влада та компанії після запровадження західних обмежень почали закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочипи для систем озброєння і дронів через мережу посередників у Китаї, Марокко та Туреччині – NYT.

- Таганський суд Москви призначив компанії Google штраф у сумі 4,6 млрд рублів ($51 млн) за повторне невидалення з YouTube матеріалів, які містять інформацію, заборонену в Росії – Радіо Свобода. Приводом для складання протоколу щодо Google стали ролики, у яких містилися так звані «фейки» про російську армію, «пропаганду ЛГБТ» та «екстремістські матеріали».

- Майже п’ять мільйонів барелів російської сирої нафти марки Sokоl «застрягли» по дорозі до індійських нафтопереробних заводів – Bloomberg. Нині не зрозуміло, що затримує ці судна, але частково причиною можуть бути санкції США щодо танкерів, які перевозять російську нафту.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Фото: armyinform.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-