ЄС має надати Україні те, чого вона потребує в умовах війни - Урсула фон дер Ляєн

ЄС має надати Україні те, чого вона потребує в умовах війни - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз має забезпечити стале та змістовне фінансування для України на наступні роки, та надати Україні те, чого вона потребує, щоб зміцнити свої позиції сьогодні на полі бою та у майбутніх переговорах щодо сталого та справедливого миру.

Про це сьогодні у Страсбурзі, під час виступу на пленарному засіданні Європейського Парламенту, що було присвячено підготовці до Європейської Ради 14-15 грудня,  заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми запропонували перегляд  нашого бюджету,  пакет з чотирьох головних оновлень до  MFF (багаторічний бюджет ЄС – ред.). Перше в тому, що ми  хочемо  гарантувати стабільне та змістовне фінансування для України на наступні чотири роки. Це надасть впевненість для інвесторів та, безумовно, це надасть надію для українських воїнів. Ми  маємо надати Україні те, чого вона потребує, щоб бути  сильною сьогодні,  та щоб вона могла бути сильною завтра, за майбутнім столом переговорів щодо тривалого та справедливого миру для України», - наголосила президент Європейської комісії. 

Вона зауважила, що Україна потребує сталої фінансової підтримки з боку ЄС, і саме це питання протягом наступних днів обговорюватиметься Європейською радою. За словами фон дер Ляєн, у 2020 році, коли формувався поточний багаторічний бюджет ЄС, ніхто не міг передбачати нову війну на європейській землі. Шокові хвилі від цієї війни поширилися далеко за межі України, європейський бюджет був вимушений реагувати на енергетичну кризу, на глобальну продовольчу кризу, на прибуття мільйонів українців, які рятувалися від російських бомб, сказала вона.

Читайте також: Україна майже повністю виконала рекомендації на шляху до членства в ЄС - Урсула фон дер Ляєн

Російська війна також завдала удару по світовій економіці, яка щойно почала оговтуватися від наслідків пандемії, що спричинило зростання рівня інфляції та відсоткових ставок. Зараз до цих кризових подій додалася смертоносна війна на Близькому Сході, яка також потребує додаткових зусиль від Європейського Союзу, зазначила фон дер Ляєн.

За словами президентки Єврокомісії, жодна із перерахованих криз не були передбачені в багаторічному бюджеті, і жодна з них не може знайти рішення шляхом простого перерозподілу ресурсів в межах існуючого бюджету Євросоюзу. Саме ця обставина потребує перегляду поточного MFF.

Вона зауважила, що ще три статті перегляду бюджету ЄС, окрім забезпечення фінансової допомоги для України, стосуються вирішення питань міграції, підтримки конкурентоспроможності країн-членів та ЄС в цілому в умовах інноваційного розвитку «чистих» технологій, а також внесення технічних уточнення до багаторічного бюджету з метою стримування інфляції та зростання відсоткових ставок, що стали наслідком війни та пандемії. За її словами, дискусії в рамках підготовки до вирішальної Європейської ради засвідчили про зростання розуміння та консенсусу навколо всіх цих поправок до бюджету.

«Ми знаємо, що національні бюджети знаходяться під тиском, ми постанемо перед важкими вибором. Саме тому більш ніж будь-коли Європейський Союз має бути здатним профінансувати свої пріоритети за рахунок власних ресурсів. Це було довгостроковим закликом з боку цього парламенту, який я дуже підтримую… ЄС має отримати фінансову силу, щоб виконати історичні завдання, що постають перед ним у цьому та у наступних десятиліттях», - наголосила президентка Європейської комісії.

Читайте також: Україна зменшує залежність від зовнішньої допомоги - Зеленський

Як повідомлялося, 14 грудня в Брюсселі розпочнеться дводенна зустріч глав держав та урядів країн ЄС, які мають розглянути питання, що мають для України історичну вагу. Зокрема, йдеться про рішення ЄС розпочати з Україною переговори щодо членства та виділити 50 мільярдів євро в бюджеті ЄС на 2024-2027 роки для створення так званого Українського фонду, що дозволить забезпечити фінансову стабільність України в умовах війни та допоможе у відновленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-