В ОБСЄ 45 країн заявили про необхідність покарання РФ за воєнні злочини в Україні

В ОБСЄ 45 країн заявили про необхідність покарання РФ за воєнні злочини в Україні

Укрінформ
На засіданні Ради міністрів ОБСЄ наголошувалося на необхідності ретельного розслідування всіх скоєних під час агресії РФ порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини, злочинів воєнних та проти людяності, і притягнення до відповідальності усіх винних.

Про це йдеться у спільній заяві 45 країн про права людини та основоположні свободи, виголошеній на заключній сесії Ради міністрів ОБСЄ у Скоп’є, передає кореспондент Укрінформу.

"Агресивна війна Росії проти України, підтримувана режимом Лукашенка в Білорусі, є найяскравішим прикладом і нагадує нам усім, що права людини та основоположні свободи є однією з головних цілей агресора і що забезпечення поваги до прав людини та основоположних свобод є передумовою тривалої безпеки та миру між державами та всередині них", - йдеться у заяві.

Читайте також: Османі пояснив, чому зараз неможливо виключити Росію з ОБСЄ

Підписанти заявили, що вражені незалежними доповідями, зокрема в межах "Московського механізму" ОБСЄ, які виявили серйозні порушення прав людини та "чіткі схеми" порушень міжнародного гуманітарного права російськими військами в Україні, включаючи цілеспрямовані вбивства цивільних осіб, незаконні затримання, викрадення, насильницькі переміщення та широкомасштабні депортації, а також застосування тортур та інших видів жорстокого поводження, включаючи сексуальне насильство.

"Ми рішуче засуджуємо ці жахливі порушення прав людини та порушення міжнародного гуманітарного права. Усі можливі порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини, воєнні злочини та злочини проти людяності мають бути належним чином і ретельно розслідувані. Винні мають бути притягнуті до відповідальності", - йдеться у заяві, зачитаній представником Данії.

Читайте також: Османі: На засіданні у Скоп’є 55 учасниць ОБСЄ змогли сказати Лаврову правду

Підписантами стали 45 держав: Албанія, Андорра, Австрія, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Канада, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Монако, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сан-Марино, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія/ЄС, Швеція, Швейцарія, Велика Британія, Сполучені Штати Америки, Україна та Данія.

Читайте також: Саміт ОБСЄ в Скоп’є: Лаврова випороли, але таку ОБСЄ це вже не врятує

Як повідомляв Укрінформ, на заключній сесії Ради міністрів ОБСЄ 43 країни виголосили спільну заяву до 90-х роковин Голодомору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-