Мішель про майбутні вибори у США: Єдність Європи щодо України важлива для дебатів за океаном

Мішель про майбутні вибори у США: Єдність Європи щодо України важлива для дебатів за океаном

Укрінформ
Незважаючи на результати майбутніх президентських виборів у США, Європа має залишатися господарем своєї долі, але консолідація європейської підтримки України буде корисним сигналом для США.

Про це на брифінгу в Києві заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не можемо передбачити результати президентської кампанії у США, але ми можемо зробити дещо, що допоможе американцям консолідувати підтримку України. Бо якщо ми консолідуємо її всередині ЄС, це буде корисно для політичних дебатів у Сполучених Штатах. Якщо США відчують, що Європа є надійною, це буде аргументом довіри», - підкреслив Мішель.

Саме тому, на його думку, «важливо повідомити нашим громадянам по всьому ЄС, що поставлено на карту і які стоять виклики. І коли ми голосуватимемо на європейських виборах, ми будемо голосувати за певну ідею: верховенство права, принцип рівності, безпеку та процвітання, і те, як ми будемо голосувати, вплине на те, яким буде Європейський Союз і європейський континент у майбутньому».

Мішель підкреслив, що «Сполучені Штати є основним союзником Європейського Союзу, і ми прекрасно співпрацюємо з Джо Байденом та його адміністрацією щодо України та багатьох інших геополітичних питань».

Читайте також: Мішель: ЄС вже де-факто створив гарантії безпеки для України

«США є основним союзником для євроатлантичних відносин, стратегії та безпеки в усьому світі. Ви задаєте це питання (про можливу перемогу Дональда Трампа – ред.), і багато інших журналістів часто задавали його мені та моїм колегам. Це на щось вказує. Це вказує, що є тільки один шлях. Ми дуже наполегливо працюємо, щоб бути ще більше господарями своєї долі. Тут є три елементи. По-перше, це економічна база. Нам потрібно бути дуже рішучими, щоб поглибити ринок ЄС, поглибити наш потенціал, впроваджувати інновації, готувати наше економічне майбутнє, тому що ви є сильними з геополітичної точки зору тільки якщо ви є сильними з економічної точки зору».

Іншим елементом Мішель визначив енергоресурси.

«Це важливий інструмент і елемент нашої конкурентоспроможності, а також для вирішення деяких спільних проблем, таких як зміна клімату. І навіть якщо ми просунулися щодо підготовки до зими, Росія запустила так звану «енергетичну ракету» на весь світ, в тому числі на ЄС. Сьогодні ми маємо ціни на енергоносії на єдиному ринку в три, а то й у чотири рази вищі, ніж у тих країнах, де у нас є партнери та конкуренти для нашого бізнесу».

Безпека та оборона, на думку президента Євроради, є третім основним елементом.

Читайте також: Зеленський - про вступ до ЄС: Україна ухвалила всі рішення для початку переговорів

«Цього раніше не вистачало. Я вважаю, що справжнє зародження європейської оборони почалося, коли після вторгнення в лютому 2022 року ми вирішили надіслати зброю в Україну, тому що НАТО на той час не було у змозі доставити зброю, адже вони не хотіли розпочинати Третю світову війну. Хто діяв дуже швидко? Хто дав сигнал українському народу та владі, що ми готові змінити свою парадигму? За місяць до цього моменту неможливо було уявити рішення про надання зброї певній країні, але ми його прийняли за кілька годин».

Як повідомлялося, президент Європейської ради Шарль Мішель у вівторок прибув до Києва з неоголошеним візитом.

Також цього дня до Києва з візитом прибули міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і президентка Молдови Мая Санду.

Україна 21 листопада відзначає День гідності та свободи. Він встановлений указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії - Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-