Війна з Росією: ООН зафіксувала понад 10 тисяч смертей цивільних в Україні

Війна з Росією: ООН зафіксувала понад 10 тисяч смертей цивільних в Україні

Укрінформ
З моменту повномасштабного збройного нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року зафіксовано щонайменше 10 тис. випадків загибелі цивільних осіб, понад 560 з яких становили діти, а також більше 18,5 тис. випадків поранення цивільних осіб.

Про це повідомила у вівторок моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ), передає Укрінформ.

Як нагадали у місії, 15 листопада внаслідок влучання ракети в чотириповерховий житловий будинок у м. Селидове Донецької області на підконтрольній Україні території загинули чотири цивільні особи, збільшивши загальну кількість загиблих цивільних до понад 10 тис. осіб. Згадані вище загиблі включають сім'ю, яка була вимушена переселитися ще на початку війни, та 85-річну жінку.

«Десять тисяч загиблих цивільних осіб – це похмура віха для України. Війна Російської Федерації проти України триває вже 21-й місяць та загрожує перетворитися на тривалий конфлікт, що потягне за собою втрати людських життів, масштаби яких годі й уявити», – зазначила Даніель Белль, голова моніторингової місії.

Читайте також: Уперше в історії представника Росії не обрали до Міжнародного суду ООН - Зеленський

У ММПЛУ заявили, що цифра 10 тис. відображає кількість випадків загибелі цивільних осіб, верифікованих шляхом застосування їхньої власної методології, та попередили, що справжня цифра може бути значно вищою, оскільки перевірка таких даних є складною та займає певний час.

Інцидент у м. Селидове минулого тижня є типовим прикладом атак, які призводять до загибелі та поранення цивільного населення, зазначили у ММПЛУ. Протягом останніх трьох місяців, із серпня по жовтень, переважна більшість підтверджених випадків загибелі та поранення серед цивільного населення – 86% від загальної кількості – трапилась на території, підконтрольній уряду України. Більшість випадків сталися внаслідок застосування зброї вибухової дії з широкою зоною ураження, наприклад артилерійських снарядів, касетних боєприпасів, ракет та баражуючих боєприпасів. Дані про втрати серед цивільних осіб в Україні непропорційно відображають втрати серед людей похилого віку, які часто не мають можливості переїхати до безпечних місць, додали у місії ООН.

Читайте також: Україна в ОБСЄ: Росія зруйнувала і пошкодила понад 130 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури

Як повідомляється, моніторинг ММПЛУ показує, що значна кількість випадків загибелі та поранення цивільних осіб трапляється далеко від лінії фронту, головним чином через застосування збройними силами РФ далекобійних ракет і баражуючих боєприпасів, які вражають цілі у населених пунктах по всій країні.

«За останні три місяці майже половина випадків загибелі та поранення цивільних осіб сталася далеко від лінії фронту. Можна констатувати, що в Україні зараз немає повністю безпечних місць», – зазначила Белль.

У вересні Укрінформ із посиланням на управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомляв, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинула щонайменше 9 701 цивільна людина, поранені 17 748 цивільних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-