Кулеба підтвердив, що ЄС не встигне передати Україні обіцяний мільйон боєприпасів до березня

Кулеба підтвердив, що ЄС не встигне передати Україні обіцяний мільйон боєприпасів до березня

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Європейський Союз не зможе виконати свій план із постачання мільйона артилерійських снарядів в Україну до березня 2024 року через стан оборонного виробництва й бюрократичні перепони.

Як передає Укрінформ, про це глава української дипломатії сказав в ефірі національного телемарафону "Єдині новини", коментуючи публікацію агенції Bloomberg, що це зобов'язання навряд чи буде виконано.

"На жаль, агентство Bloomberg говорить правду. Є питання і багато та гучно ми бʼємо в дзвони. Я вважаю, що причиною цієї проблеми є не відсутність політичної волі Європейського Союзу підтримувати Україну – така політична воля є, — а жалюгідний стан і оборонної промисловості, здатної виробляти достатньо снарядів, і складів, і здатності укладати зовнішні контракти. Виявилося, що дуже багато перепон, багато несинхронізованих речей, дуже багато бюрократії", - сказав Кулеба.

Він додав, що ЄС працює над усуненням цих проблем і нагадав, що, перебуваючи в Берліні, закликав ЄС розробити цілісну політику оборонних індустрій.

Читайте також: Міністри оборони країн ЄС проаналізують стан військової допомоги для України - Боррель

"Якщо ми, як європейці, хочемо мати здатність захищати всю Європу, а Україна – це передова Європи сьогодні, то нам потрібна абсолютна нова якість роботи оборонних індустрій країн-членів ЄС і кандидатів на вступ до Євросоюзу. Усунути всі бар'єри, запровадити всі необхідні стимули, налагодити все, щоб як швейцарський годинник працювало", - наголосив міністр.

Як повідомлялося, високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив, що Євросоюз продовжує працювати над виконанням зобов’язання щодо поставки в Україну мільйона артилерійських снарядів, водночас імовірно, що зробити це до кінця року не вдасться з огляду на темпи виробництва боєприпасів.

Раніше ЄС оголосив про намір поставити Україні мільйон артилерійських снарядів протягом року. Це включало різні типи боєприпасів — від новітніх снарядів калібру 155 мм до пострадянських калібрів. Перший етап поставок із наявних арсеналів був завершений у травні. Другій «трек» передбачає систему спільного замовлення боєприпасів у оборонної промисловості. Третій «трек» передбачає цілеспрямовані інвестиції ЄС в розвиток спроможностей оборонної промисловості з метою поповнення армійських складів у країнах-членах та для продовження допомоги Україні.

Читайте також: Вісім мільярдів євро підтримки України стануть потужним сигналом - Пісторіус

За словами глави Міноборони Німеччини Бориса Пісторіуса, ЄС не досягне своєї мети доставити один мільйон артилерійських снарядів до України до березня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-