Вбивства, катування та незаконні ув’язнення - комісія ООН розповіла про злочини РФ в Україні

Вбивства, катування та незаконні ув’язнення - комісія ООН розповіла про злочини РФ в Україні

Укрінформ
Голова Комісії з розслідування злочинів, скоєних під час вторгнення Росії в Україну, Ерік Месе у п’ятницю розповів членам Ради Безпеки ООН про катування, убивства, незаконні ув’язнення та інші правопорушення російських військ на тимчасово окупованих територіях.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, члени РБ обговорють у форматі Аррії висновки незалежної Комісії ООН з розслідування російських злочинів в Україні.

«Ці доповіді, що ґрунтуються на численних місіях в Україну та інших свідченнях, показують, що російська влада вчинила широкий спектр порушень, багато з яких становлять воєнні злочини», – наголосив Месе.

За його словами, йдеться про навмисні вбивства, напади на цивільних осіб, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування і сексуальне насильство, а також примусове переміщення й депортацію дітей. Серед інших порушень - використання вибухової зброї в населених районах, зокрема напади на об'єкти енергетичної інфраструктури.

"Нещодавні розслідування комісії «підтвердили попередні висновки про те, що застосування тортур російською владою в місцях позбавлення волі, розташованих в Україні та Російській Федерації, є широкомасштабним і систематичним", - зазначив Месе.

Зловмисники переважно катували осіб, яких «вважали прихильниками української влади», часто застосовувалися побиття та враження електричним струмом, поясни він, додавши: «Застосовувалися й інші методи».

Читайте також: Слідчі вже зафіксували понад 98 тисяч воєнних злочинів, вчинених РФ в Україні - Клименко

За його словами, комісія нині більш докладно вивчає вплив на цивільне населення атак на енергетичну інфраструктуру, розпочатих російськими збройними силами 10 жовтня 2022 року.

«Що стосується як застосування тортур, так і нападів на об'єкти енергетичної інфраструктури, ми продовжуємо наші розслідування, аби з'ясувати, чи становлять вони собою злочини проти людяності», – зауважив Месе.

Незалежна міжнародна комісія була створена Радою з прав людини 4 березня 2022 року для розслідування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та пов'язаних з ними злочинів у контексті агресії Російської Федерації проти України.

Читайте також: МЗС застерігає дипломатів від поїздки до депортованих українських дітей, якую організовує Білорусь

Мандат комісії було продовжено 4 квітня 2023 року ще на один рік.

Останні висновки комісії про численні воєнні злочини та порушення прав людини були оприлюднені 20 жовтня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-