Росіяни можуть запускати «Калібри» й під час шторму - речник ВМС

Росіяни можуть запускати «Калібри» й під час шторму - речник ВМС

Ексклюзив
Укрінформ
Штормова погода в осінньо-зимовий період суттєво не вплине на кількість ракетних атак з акваторії Чорного моря.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

"Штормова погода, звісно, впливає на вихід кораблів у море, але залежить від того, який клас шторму. Більшість із тих штормів, які є в Чорному морі, в принципі, для таких платформ не є дуже серйозною перепоною, щоб відпрацювати запуск. Окрім того, не слід забувати, що для того, щоб здійснити запуск крилатих ракет, наприклад "Калібрів", не обов’язково виходити у відкрите море. Можна просто вийти на зовнішній рейд, або навіть із гавані можна запустити при наявності великого на це бажання. Тобто суто технічно це можливо", – повідомив Плетенчук.

Читайте також: Росія тримає в Чорному морі два ракетоносії з 16 «Калібрами»

Він також зазначив, що російські окупаційні війська завдають ударів не лише з моря, а й з суходолу.

"Ворог періодично з території тимчасово окупованого Криму використовує протикорабельні комплекси "Бал" та "Бастіон" у режимі поверхня-поверхня, щоб обстрілювати протикорабельними ракетами типу "Онікс" Одещину і Миколаївщину. Тому ця загроза так само залишається", – відзначив речник.

Читайте також: Прохід біля Керченського мосту достатній, щоб прошмигнув наш маленький дрон - ВМС

Плетенчук водночас зауважив, що Росія має певні проблеми з кількістю "Калібрів".

"Зараз їх виробляють не в тій кількості, в якій їх звикла застосовувати російська воєнщина. Вони застосовують їх завжди масово для того, щоб прорвати нашу ППО. Водночас сказати зараз, що росіяни мають великі обсяги виробництва, складно. В першу чергу через те, що в цих ракетах залишається велика частка іноземних компонентів. У кожній такій ракеті – це від 40 до 60 деталей іноземного виробництва. Хоча, звісно, вони можуть зараз намагатись замінити щось якимись аналогами, проте мікроелектроніка – це завжди була слабка ланка в російського ВПК", – повідомив Плетенчук.

Крім того, він зауважив, що зараз Росія майже не використовує "Калібри", що свідчить про накопичення цього арсеналу для подальших атак по Україні.

Як повідомляв Укрінформ, Росія станом на 09:00 вівторка, 24 жовтня, вивела в Чорне море на бойове чергування чотири кораблі, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр" із загальним залпом до 16 ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-