Умєров - про підготовку ЗСУ до зими: Є позитивні зобов’язання від партнерів, на які ми не очікували

Умєров - про підготовку ЗСУ до зими: Є позитивні зобов’язання від партнерів, на які ми не очікували

Укрінформ
Україна має все, що потрібно ЗСУ і Силам оборони для продовження контрнаступу, в тому числі в умовах холодного періоду.

Про це у Брюсселі за підсумками зустрічі міністрів оборони країн НАТО заявив керівник оборонного відомства України Рустем Умєров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Разом із Президентом (Зеленським – ред.) та командою мали важливі зустрічі з міністром оборони США Ллойдом Остіном, та новим головою Об’єднаного комітету начальників штабів Чарльзом Брауном. Обговорювали критичні потреби. В першу чергу – це системи ППО, а також додаткова амуніція. Окремий пункт – довгострокова підтримка. США сьогодні грають провідну експертну роль в підготовці Концепції українських Сил оборони майбутнього (Future Force)», - сказав міністр оборони.

За його словами, глава Пентагону вкотре запевнив, що США продовжуватимуть підтримувати Україну, і не станеться жодного переривання у постачанні військового обладнання – ні до кінця року, ані після того.

Читайте також: Перемога України відповідає інтересам нацбезпеки країн НАТО - Столтенберг

«США готові допомагати Україні стільки, скільки буде необхідним. Стосовно ситуації в Ізраїлі колеги зі США запевнили, що вони готові та будуть підтримувати обидві країни. Як зазначив Остін, «ми мусимо – і ми будемо», - зауважив Умєров.

Він повідомив, що зустріч у форматі «Рамштайн», яка відбулася у штаб-квартирі НАТО під егідою США знову зібрала більше 50 країн та дозволила Україні отримати допомогу на майже пів мільярда доларів. Це включає засоби протиповітряної оборони, боєприпаси, літаки F-16, а також підготовку до зими.

Зустріч у форматі Контактної групи з оборони України, за словами міністра, дозволяє країнам-учасницям формувати так звані «коаліції спроможностей» для постачання того чи іншого озброєння або обладнання, - наприклад, танкова коаліція або коаліція шведських БМП СV-90, IT-коаліція, коаліція з розмінування, коаліція F-16 та коаліція Future Force («Сили майбутнього»)

«Україна виступила з пропозицією створити коаліцію з розвитку оборонної індустрії. Наш пріоритет на цей та на наступний рік – залучити міжнародні оборонні компанії й корпорації та відкрити виробництво в Україні. Це питання нашої національної безпеки й забезпечення озброєнням Сил оборони, розвитку технологій та економічної безпеки», - додав урядовець.

Читайте також: Україна запропонувала створити Коаліцію розвитку оборонної індустрії - Міноборони

Умеров також відповів на запитання Укрінформу, наскільки Міноборони підготовлене до зими, та як буде забезпечувати ефективність ЗСУ в умовах холодів.

«Усе, що потрібно нашим Збройним силам і Силам оборони, ми вже маємо. Зараз ми продовжуємо контрнаступ. Усе, чого від нас вимагають Сили оборони, ми забезпечуємо - як летальне, так і нелетальне (озброєння – ред.). Ми з партнерами ще раз проглянули цей зимовий період, щоб розпланувати на ці три місяці необхідне постачання… Є позитивні зобов’язання від партнерів, на які ми не очікували. Все, з чим зараз працюють наші Збройні сили, ми отримуємо вчасно», - наголосив міністр оборони України.

Як повідомлялося, у Брюсселі почалася дводенна зустріч міністрів оборони країн НАТО, в рамках якої відбулося засідання Ради «Україна – НАТО».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-