Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят сьомий

Битва за Україну. День п’ятсот сімдесят сьомий

Укрінформ
Українські воїни прорвали оборону біля Вербового. Внаслідок атаки на штаб ЧФ в Севастополі загинули щонайменше 9 осіб, а поранення отримали 16

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот сімдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Візит Президента України до Канади

- Головні підсумки:

  • Канада оголосила про надання довгострокової допомоги Україні на суму 650 мільйонів канадських доларів (понад 482 млн доларів США) на наступні три роки. Також країна доєднається до навчань українських пілотів на винищувачах F-16.
  • Канада надасть Україні у 2024 році макроекономічну підтримку, консультації щодо арешту й конфіскації російських активів, допомогу у підвищенні кіберстійкості громадянского суспільства, місцевим громадам – у відновленні інфраструктури, а також фермерам, які постраждали від російського вторгнення.
  • Україна та Канада підписали нову Угоду про вільну торгівлю, яка замінить попередню, що діяла з 2017 року. Ця угода стане базою для відбудови України.

- Президент України виступив у парламенті Канади – Телеграм-канал глави держави.

- Президент Зеленський зустрівся з канадським бізнесом, на зустрічі також був присутній прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо – Офіс президента.

- Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та Президент Зеленський у Торонто зустрілися з українською громадою. На зустрічі була присутня й віцепрем’єр-міністр Канади Христя Фріланд – Укрінформ.

- Канада запровадила нові санкції проти Росії під обмеження потрапили 42 людини та 21 юридична особа – МЗС Канади.

- Міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся в Оттаві зі своїм канадським колегою Білом Блером – мережа Х Умєрова. «Вдячний за надану допомогу. Разом ми переможемо».

- Зеленська відвідала Королівський центр психічного здоров'я Оттави, який обслуговує ветеранів канадських збройних сил і військових, спеціалізується на ПТСР, шоках та інших ментальних наслідках бойових дій – Укрінформ. За словами Олени Зеленської, до Канади обов’язково вирушать вчитися українські фахівці.

- Президент Зеленський в міжнародному аеропорту Шеннон (Ірландія) провів незаплановану зустріч із головою Суверенної Ради Судану Абделем Фаттахом аль-Бурганом  Телеграм Глави держави. Обговорили спільні безпекові виклики, а саме діяльність незаконних збройних формувань, фінансованих Росією.

ЦИТАТИ ДНЯ

Кирило Буданов, начальник ГУР Міноборони України: «Виснажуємо запаси ракет ППО російської армії, вони не безмежні. З політичної точки зору – демонструємо неспроможність російських систем ППО якісно виконувати свою функцію. Це робить їх менш прибутковими на світових ринках озброєнь».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Українські воїни прорвали оборону біля Вербового Запорізької області та продовжують рухатися далі – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Робота Сил спецоперацій 22 вересня дозволила вразити штаб Чорноморського флоту під час проведення наради керівного складу флоту РФ в тимчасово окупованому м.Севастополь. Операцію назвали «Крабовая ловушка» – пресслужба ССО. За словами Буданова, внаслідок атаки на штаб Чорноморського флоту Росії в Севастополі загинули щонайменше 9 осіб, а поранення отримали 16. Серед них – російські генерали.

- В окупованому Севастополі в Криму зранку в суботу фіксують вибухи, пожежу в Арсеналі російського флоту в районі Троїцької балки, де  зберігаються боєприпаси і зброя – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

- Вдень в Новоозерному в окупованому Криму знову пролунали сильні вибухи. Відомо, що за 15 км від Новоозерного розташований військовий російський аеродром - росЗМІ.

- Сили оборони продовжують наступ на двох напрямках - Мелітопольському і Бахмутському. На Бахмутському напрямку Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах Міньківки, Оріхово-Василівки та Григорівки – Генштаб ЗСУ. На Мелітопольському напрямку Сили оборони змушують ворога відходити із займаних позицій.

- Протягом минулої доби на Таврійському напрямку українські воїни знищили 51 одиницю техніки росіян. Втрати ворога склали 224 особи – об'єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.

- На держкордоні України реалізовуються усі необхідні заходи для підвищення оборонних спроможностей: протягом тижня вирито понад 3 тис. метрів окопів та траншей, близько 2,5 тисячі метрів протитанкового рову, викладено більш як 2 тис. мін – Сергій Наєв, командувач Об'єднаних сил ЗСУ.

- Під час обходу території ЗАЕС команда експертів МАГАТЕ не помітила важкого озброєння, але підтвердила, що міни, про які повідомлялося раніше, залишилися на місці – Рафаель Маріано Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ. На ЗАЕС завершили буріння свердловин із водою. Це потрібно для охолодження реакторів.

***

- По Дніпропетровщині сили ППО знищили 12 БПЛА Shahed. Пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури у Дніпрі – Микола Лукашук, голова Дніпропетровської обласної ради.

- Хакери, які працюють із зовнішніми, внутрішніми та військовими розвідками Росії, активізували кампанії цифрового вторгнення до Генпрокуратури України та відділів, які документують військові злочини – Юрій Щиголь, голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

- Українські хакери зламали російську базу даних системи бронювання «Сирена-Тревел» і отримали доступ до даних майже 3,5 млрд номерів телефонів і понад 664 млн перельотів за останні 16 років – Telegram-канал хакерської спільноти KibOrg.

- Колишнього директора «Роскосмосу» Рогозіна,  який провалював все, за що б не брався, окупанти призначили «сенатором» від захопленої частини Запорізької області .

- Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Херсонської, Донецької, Запорізької, Полтавської областей 4 людей загинули,  36 отримали поранення, серед них троє дітей  – дані ОВА.

- В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ загинули 504 дитини та 1 125 зазнали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр молоді та спорту, президент НОК України Вадим Гутцайт привітав українців із початком Європейського тижня спорту, який проходить у країнах Старого світу з 23 по 30 вересня – Укрінформ.

- Чехія направляє нових послів до України та Польщі. Дипмісію у Києві очолить Радек Пех, у Польщі - Бржетислав Данчак – Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сумнівається, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ (МП), якщо відповідні законопроєкти будуть винесені на голосування – Радіо Свобода.

- Деякі депутати Верховної Ради не отримують зарплату, оскільки не з'являються на засіданнях Верховної ради – Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради. Йдеться про Анжеліку Лабунську з «Батьківщини», Сергія Шахова (депутатська група «Довіра»), Ігоря Палицю та Степана Івахіва (обидва з депутатської групи «За Майбутнє»). Також до списку «прогульників» потрапив Федір Христенко із забороненої «ОПЗЖ».

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів першу онлайн-розмову із спецпредставницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер – Телеграм глави уряду. Сторони обговорили потреби по кожному з пріоритетів rapid recovery: енергетика, розмінування, відновлення житла, критичної інфраструктури й економіки,розширення коридорів солідарності та страхування воєнних ризиків, ветеранську політику й інтеграцію військових у соціально-економічне життя країни.

- Стратегія розвитку української економіки передбачає стимулювання галузей з високою доданою вартістю, передусім переробних підприємств. Мінекономіки веде переговори з владою на місцях, аби вона теж долучалася до співфінасування програм стимулювання переробки – Надія Бігун, заступниця міністра економіки.

- Кабінет міністрів України змінив вимоги до відкриття аптек у селах. Тепер аптечні пункти зможуть відкривати у менших за розміром приміщеннях – МОЗ.

- З нагоди Міжнародного дня жестових мов, а також Міжнародного дня глухих, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв звернувся до людей з вадами слуху мовою жестів – МКІП.

***

- Колишній керівник столичної філії ПриватБанку отримав підозру у справі бізнесмена Ігоря Коломойського, банкіра заарештували із заставою у 147,6 млн грн – СБУ та БЕБ.

- Військовослужбовець одного з територіальних центрів комплектування Київської області отримав підозру за фактом незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами – Київська обласна прокуратура. Фігурант незаконно зберігав зброю та боєприпаси. Суд присудив йому нічний домашній арешт.

***

- Нацбанк за тиждень на міжбанківському валютному ринку продав 823,61 млн доларів і купив 0,1 млн доларів – НБУ.

- Ціни на моркву опустилися до небувало низького рівня - по 5-8 грн/кг ($0,14-0,22/кг), що в середньому на 18% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Фермерам важко знайти покупців для не контрактованих обсягів продукції – EastFruit.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Адміністрація президента США Джо Байдена ухвалила рішення надати Україні далекобійні ракети ATACMS ще до візиту президента Зеленського до США, але вирішила не оголошувати про це публічно – Financial Times. Це було зроблено, щоб не давати підказки росіянам і не спонукати їх перемістити свої лінії постачання далі від фронту.

- Під час турецько-українсько-японського бізнес-форуму у Стамбулі започатковано формат співпраці, спрямований на реалізацію спільних проєктів з відновлення України, зокрема її критичної інфраструктури – Василь Боднар, Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині.

- Офіс генерального інспектора Міноборони США оголосив про призначення провідного контролера американської допомоги, яка надходить в Україну – ним став генеральний інспектор відомства Роберт Сторч – Офіс генерального інспектора Пентагону.

***

- Директор Банку Фінляндії Оллі Рен, який офіційно став кандидатом у президенти Фінляндії від партії «Центр», висловився за передачу заморожених активів РФ на відновлення України – Yle.

- Британські офіційні особи протягом останніх 18 місяців вели переговори з ключовими представниками Кремля щодо глобальної безпеки на тлі агресії РФ проти України – Sky News. Британія на цих зустрічах не вела переговорів, спрямованих на дипломатичне врегулювання війни в Україні.

- Міністри закордонних справ Південної Кореї, США і Японії глибоко занепокоєні військовою співпрацею між Росією і КНДР та заявили про готовність вжити жорстких заходів проти їхньої угоди про зброю, боротися з будь-якими загрозами регіональній безпеці, які порушують резолюції РБ ООН – Yonhap.

- Австралія підтримала вимогу президента України позбавити Росію права вето в Раді Безпеки ООН і закликала до подальшого реформування цього орган – Пенні Вонг, очільниця МЗС Австралії.

- Китай і США створили дві нові робочі, щоб забезпечити тіснішу комунікацію між фінансово-економічними блоками їхніх урядів – Мінфін КНР. Головним завданням таких робочих груп буде надання сторонами одна одній пояснень окремих рішень і кроків, що викликають занепокоєння і можуть трактуватись як направлені на завдання шкоди.

- Сполучені Штати звернулись до Польщі щодо роз’яснення слів польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, який сказав, що його держава наразі не передає Україні військової допомоги, бо переозброюється сама – Bloomberg.

- Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі звернувся до президентки Венеційської комісії Клер Базі-Малорі з проханням дати оцінку діям Грузії щодо виконання 12 рекомендацій для отримання статусу кандидата на вступ в ЄС – «Ехо Кавказу».

- Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що планує запровадити постійний контроль на кордоні з Польщею та Чехією, аби зупинити нелегальну міграцію – Welt am Sonntag.

- Під час телефонної розмови з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном Канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягав, що права і безпека населення Нагірного Карабаху повинні бути гарантовані – DW.

- Агентство транспорту та зв'язку Фінляндії Traficom у суботу зазнало DoS-атаки, за якою стоять російські хакери – Yle. Фахівцям вдалося швидко впоратися з наслідками кібератаки.

- Норвезька поліція при спробі нелегального перетину кордону з Росією затримала екскомандира ПВК «Вагнер» Андрія Медведєва, який втік з РФ і просив про притулок – The Barents Observer.

ВОРОГ

- Із лютого 2022 року троє командирів одного з найпрестижніших російських десантних полків або пішли у відставку, або були вбиті, що вказує на надзвичайне виснаження армії та високу плинність кадрів, відсутність ротації в армії РФ призводить до деморалізації – Міноборони Британії.

- Росія планує збільшити бюджетні витрати у 2024 році на 25,8% до 36,6 трлн рублів (383 млрд доларів), очікується значне збільшення військових і соціальних витрат – Reuters.

- Російська влада готує рекордне за 11 років підвищення тарифів на газ для власного населення, щоб наповнити бюджет Газпрому, який втратив три чверті виручки – росЗМІ.

- З початку повномасштабної війни РФ в Україні близько 3500 російських чоловіків призовного віку попросили притулку в Німеччині – з них тільки близько 90 осіб отримали статус біженця – RND.

- У Малі (Західна Африка) вдень у суботу поблизу аеропорту міста Гао розбився транспортний літак Іл-76, який використовувався бойовиками російської ПВК «Вагнера» – ЗМІ. Причина аварії, який вантаж і хто перебував на борту і кількість жертв наразі невідомі.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-