ГУР: Перемовини про обмін полонених здебільшого йдуть без країн-посередників

ГУР: Перемовини про обмін полонених здебільшого йдуть без країн-посередників

Ексклюзив
Укрінформ
Перемовини щодо обміну військовополоненими здебільшого відбуваються без участі країн-посередників, тобто фактично в двосторонньому форматі – між Україною і Російською Федерацією.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України і Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов розповів у інтерв’ю Укрінформу.

Він зазначив, що Україна не оприлюднює кількість військовослужбовців, які перебувають у російському полоні, оскільки це чутлива інформація.

Однак Юсов поінформував, що українська сторона ретельно збирає дані про всіх полонених. Представник ГУР МОУ уточнив, що над цим працює Національне інформаційне бюро, а також є Реєстр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. “Ми збираємо всі дані як про тих, хто підтверджений Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, так і з інших джерел. Наприклад, є свідчення людей, які звільнені з полону, є фото-, відеоматеріали, у тому числі від російської пропаганди. Це все враховується, щоб встановити факт перебування українського захисника або захисниці у ворожому полоні”, – додав він.

Читайте також: Легіон «Свобода Росії» та РДК передавали Україні російських військовополонених - ГУР

Водночас представник Координаційного штабу заявив, що перемовини щодо обміну військовополоненими здебільшого відбуваються без участі країн-посередників. “Україна була би тільки рада, якби було більше дієвих країн-посередників, але, на жаль, це здебільшого – двосторонній формат – робота України з представниками держави-агресора щодо обміну”, – підкреслив Юсов.

Читайте також: За останній період кількість військових РФ в українському полоні значно збільшилася – розвідка

За його словами, Російська Федерація відмовляється віддавати багатьох українських полонених без будь-яких пояснень.

“Багатьох українських полонених Росія відмовляється віддавати без будь-яких пояснень. Щодо когось є вигадані кримінальні справи або вироки… Немає якоїсь формули обміну. На жаль, ми маємо справу з державою, яка часто ігнорує міжнародне право і Женевські конвенції”, – зазначив він.

При цьому Юсов підкреслив, що в різних випадках Україна веде перемовини щодо обмінів із різними суб'єктами. Як приклад представник Координаційного штабу згадав окремі перемовини щодо обміну полоненими з представниками ПВК “Вагнер”. За словами Юсова, вони були достатньо результативними.

“Так само бувають окремі “польові” історії. Звичайно, тоді комусь щастить перебувати в полоні менші терміни”, – додав представник ГУР МОУ.

Читайте також: Юсов розповів, скільки Росія виробляє на місяць «Калібрів» та «Іскандерів»

Окрім того, Юсов зауважив, що порушення прав українських військовополонених у Російській Федерації – це не поодинокі випадки. Водночас він запевнив, що після визволення з полону Україна займається процесом реабілітації військових. За його словами, над цим працюють і Медичні сили Збройних сил України, і загалом уся система Сили безпеки і оборони, охорони здоров'я.

Як повідомлялося, Україна працює над проведенням із Російською Федерацією обміну військовополоненими у форматі “всіх на всіх”. За словами представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України і Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрія Юсова, цей механізм не потребує паритету за кількістю військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-