В ОП спростували заяви ЗМІ, що Україна погодилася на гібридний трибунал для Росії

В ОП спростували заяви ЗМІ, що Україна погодилася на гібридний трибунал для Росії

Укрінформ
В Офісі Президента спростували повідомлення у деяких ЗМІ, що Україна нібито погодилася на гібридний трибунал для притягнення російської влади до відповідальності за злочин агресії.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці написав заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов.

За його словами, "вчора як грім серед ясного неба полетіла новина про те, що "українська влада визнала, що не зможе заручитись підтримкою для запропонованого нею формату трибуналу на основі резолюції Генеральної Асамблеї ООН, натомість погодилась на дещо видозмінений формат так званого гібридного трибуналу".

В понеділок, нагадав Смирнов, пройшла велика міжнародна конференція з питання створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за злочин агресії проти України.

Як зазначив заступник керівника ОП, на конференції наголошувалося, що основною, найбільш легітимною і дійсно авторитетною для України залишається модель створення міжнародного трибуналу на основі прийняття резолюції Генасамблеї ООН та угоди між Україною та ООН.

"Цю версію Україна адвокатує і продовжить адвокатувати далі в рамках Координаційної групи - коаліції країн, які обговорюють різні юридичні питання, зокрема щодо моделі роботи трибуналу. Не дивлячись на скептичні настрої інших країн, ми вважаємо, що саме такий сценарій є швидким і однозначно самим ефективним інструментом реалізації міжнародного права", - наголосив Смирнов.

Читайте також: Трибунал для Росії: вивчаються плюси-мінуси різних моделей, рішення може бути до кінця року - ОП

Також, заявив він, Україна не погодиться на будь-який гібридний формат трибуналу, де розглядається його створення як частини української судової системи.

"Причин більш ніж достатньо: окрім необхідності внесення змін до Конституції України, що неможливо під час воєнного стану, ризик звуження юридичної оцінки злочину агресії до рівня збройного конфлікту двох країн очевидний. Злочин агресії, який вчиняє російське вище політичне та військове керівництво проти України, - це злочин проти всього цивілізованого світу. Нам не потрібно рішення трибуналу іменем України - воно потрібне іменем цивілізованого світу", - наголосив Смирнов.

За його словами, "природно, що в ході дискусій виникають різні варіанти та опції. Однією з них є опція інтернаціоналізованого трибуналу, коли він створюється в іншій країні, правова система якої заслуговує на довіру з подальшим голосуванням в ГА ООН на підтримку створеного інтернаціоналізованого трибуналу".

Наступні засідання Core Group заплановані на вересень, обговорення тривають, зауважив заступник керівника ОП.

"Ми дійсно хочемо якнайшвидшого запуску та роботи міжнародного трибуналу, рішення якого піднімуть з колін давно "втомлену" доктрину міжнародного права. Ми хочемо покарання за злочин агресії", - підкреслив Смирнов.

Читайте також: Модель інтернаціоналізованого трибуналу для РФ треба відкинути як юридично неприйнятну - Матвійчук

Натомість, "як подяку за обʼєктивне інформування суспільства про успіхи і складнощі в цьому процесі, ми отримуємо від ЗМІ заголовки "Влада визнала, що не зможе… за версію журналістів, інтернаціоналізований трибунал буде створений в Гаазі…", - зазначив Смирнов.

Він також процитував Вінстона Черчиля: "Краще робити новини, ніж розповідати про них".

Як повідомлялося, до коаліції (Core Group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та кілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення Спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва РФ.

Створення трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

21 серпня Смирнов на міжнародній конференції "Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Справедливість має відбутися" у Києві заявив, що Україна з партнерами продовжує обговорювати три можливі моделі створення трибуналу, однак виступає проти гібридного, який пропонує увести цей механізм в українську судову систему.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-