Трибунал для Росії: вивчаються плюси-мінуси різних моделей, рішення може бути до кінця року - ОП

Трибунал для Росії: вивчаються плюси-мінуси різних моделей, рішення може бути до кінця року - ОП

Укрінформ
Україна сподівається і має обережний оптимізм, що до кінця року вдасться вийти на фіналізацію рішення про модель спеціального міжнародного трибуналу щодо притягнення російського керівництва до відповідальності за злочин агресії.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов під час спілкування з журналістами на полях міжнародної конференції «Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Справедливість має відбутися» у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Моделей багато, вони всі обговорюються в рамках координаційної групи. Ми дуже хочемо і маємо обережний оптимізм, що до кінця року зможемо прийти до якоїсь реальної фіналізації моделі, як працюватиме трибунал», - зазначив він.

Смирнов зауважив, що у контексті створення спецтрибуналу потрібно переходити від політичних до юридичних питань.

Читайте також: В Україні ще обговорюють моделі спецтрибуналу над РФ, але він точно запрацює – Шмигаль

Заступник керівника ОП анонсував, що у вересні в Гаазі має відбутися наступне засідання core group, яка нині обговорює три можливі моделі трибуналу.

За його словами, Україна наполягає і вважає найавторитетнішою, легітимною, міжнародно визнаною модель створення трибуналу через рішення Генеральної Асамблеї ООН, однак низка ключових партнерів, а саме – США, Франція, Велика Британія, Німеччина адвокатують можливість створення гібридного трибуналу як частини української судової системи.

Смирнов підкреслив, що партнери побоюються можливого створення прецедентна, який би у перспективі призвів до ревізії або аудиту різних військових кампаній, у яких брали участь ці країни, але Україна категорично заперечує проти гібридної моделі.

«Поки що у нас іде битва аргументів у рамках координаційної групи, ми вивчаємо плюси-мінуси різних моделей, одне можу сказати однозначно, що ми не підтримували і не підтримаємо ідею створення гібридного трибуналу саме як частини судової системи України. Є різні компромісні версії, про які я не можу розказати, вони поки що є дипломатичною таємницею, ми їх обговорюємо за зачиненими дверима, але зрештою ми хочемо вже йти до фіналізації домовленостей з ключовими партнерами, як буде працювати створений трибунал», - пояснив заступник очільника ОП.

Читайте також: Спецтрибунал щодо злочину агресії РФ має бути виключно міжнародним – голова ВС

Як повідомлялося, до коаліції (core group) зі створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України увійшли представники 38 держав та кілька представників міжнародних організацій, які вже провели низку робочих зустрічей.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-