Модель інтернаціоналізованого трибуналу для РФ треба відкинути як юридично неприйнятну - Матвійчук

Модель інтернаціоналізованого трибуналу для РФ треба відкинути як юридично неприйнятну - Матвійчук

Укрінформ
Завдання не лише України, а й всього світу – зробити так, щоб Путін та вище політичне, військове командування Російської Федерації понесло відповідальність за свої злочини.

Про це заявила Нобелівська лауреатка миру Олександра Матвійчук на міжнародній конференції «Спеціальний трибунал щодо злочину агресії проти України. Справедливість має відбутися» у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Завдання не тільки України, а й всього світу – зробити так, щоб Путін та вище політичне, військове командування Російської Федерації понесло відповідальність за свої злочини», - заявила вона.

За словами Матвійчук, створення трибуналу має бути максимально прагматичним кроком, а не просто емоційною реакцією на російську агресію, «він має бути спроможним покарати винних за російську агресію і притягнути їх до відповідальності, насамперед Путіна».

«Ми розуміємо, що створення трибуналу не розв'яже суто політичних перешкод, наприклад, ніхто не змусить Російську Федерацію співпрацювати з цим трибуналом, але правовий фундамент в діяльності трибуналу повинен бути настільки міцним наскільки це можливо», - акцентувала Нобелівська лауреатка.

Читайте також: Кориневич: Спецтрибунал має засудити орієнтовно 20 російських топпосадовців

На її думку, для того, щоб бути максимально ефективним, трибунал повинен мати територіальну та персональну юрисдикцію. 

«Оскільки Україна принципово згодна передати цю територіальну юрисдикцію трибуналу, то з точки зору територіальної юрисдикції, незалежно від формату і моделі трибуналу, така його діяльність буде легітимною», - пояснила правозахисниця.

Водночас, за словами Матвійчук, з персональною юрисдикцією виникають проблеми, адже трибунал неминуче наштовхнеться на особисті функціональні імунітети російських посадовців.

«Таким чином модель інтернаціоналізованого трибуналу, тобто національного суду із залученням міжнародних судів, потрібно відкинути як юридично неприйнятну», - наголосила вона.

Нобелівська лауреатка переконана, що модель інтернаціоналізованого трибуналу також не може бути застосована в ситуації України через те, що для того, щоб залучати міжнародних суддів, потрібно внести зміни до Конституції, що є неможливим під час воєнного стану.

«Таким чином не існує іншого юридично надійного варіанту, окрім як створення спеціального трибуналу за межами української правової системи. І якщо шлях створення такого трибуналу на базі рішення Ради Безпеки ООН заблоковано, адже там є Росія, то потрібно працювати над рішеннями створення такого трибуналу на основі рішень Генеральної Асамблеї чи Ради Європи», - акцентувала Матвійчук.

Окрім того, вона зазначила, що зрештою, завжди залишається варіант міждержавних домовленостей і нагадала, що Нюрнберзький трибунал функціонував саме на таких засадах.

Читайте також: РФ має отримати вирок Міжнародного трибуналу, а не українського суду

«Як юрист, яка вірить у міжнародне право і міжнародну систему, я сподіваюся на те, що на цей раз перехід «червоних ліній» не залишиться безкарним, і міжнародні організації, їхні члени, візьмуть на себе історичну відповідальність, адже непокаране зло зростає. І якщо не притягнути Путіна і його оточення до відповідальності, то це буде лише питання часу, яка країна стане наступною ціллю російської агресії», - резюмувала вона. Я

Як повідомляв Укрінформ, за словами посла з особливих доручень МЗС Антона Кориневича, Україна напрацювала різні аспекти спецтрибуналу щодо агресії Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-