Лінднер не виключає, що ЗСУ можуть отримати ракети Taurus в рамках нинішнього наступу

Лінднер не виключає, що ЗСУ можуть отримати ракети Taurus в рамках нинішнього наступу

Укрінформ
Ніхто в німецькому уряді не затягує навмисно питання передачі Україні крилатих ракет, але для ухвалення цього рішення повинні бути виконані певні умови.

Про це сказав у інтерв’ю телеканалу Welt міністр фінансів Крістіан Лінднер, який напередодні здійснив візит до Києва, передає Укрінформ.

«Я особисто симпатизую бажанню українців отримати крилаті ракети, але всі етапи процедури мають бути виконані… Умови для цього: узгодження з союзниками, Німеччина не повинна стати учасником війни і наша власна обороноздатність не повинна бути послаблена. Якщо ці три критерії будуть виконані, рішення може бути схвалено. Я бажав би, щоби ми швидко ухвалили рішення, у цій війні швидкість має велике значення.... Це бажання всього федерального уряду. Ніхто не хоче затягувати», - заявив політик.

Читайте також: Міністр фінансів Німеччини - про ракети Taurus для України: Я підтримую, але є певні процедури

На запитання, чи є шанси, що ЗСУ отримають ракети Taurus ще в рамках нинішнього наступу Лінднер зауважив: «Я сподіваюсь і думаю, що це можливо».

Він пояснив, що це залежить не лише від політично рішення, але й військової логістики – як швидко такі системи можуть бути готовими до відправки після ухвалення рішення. Міністр підкреслив, що потрібні технічні зміни, зокрема, через те, що будуть використоуватися не німецькі літаки, а інші носії. Про начебто плани щодо зменшення дальності польоту, про які повідомляли ЗМІ, політик нічого не сказав, лише зазначив, що «зараз йдеться про те, щоб якнайскоріше виконати умови для такого рішення».

Він також запевнив, що ніхто не буде вести переговори з Москвою щодо миру через голову українців і підкреслив, що Україна сама має вирішити, що є для неї перемогою.

За словами Лінднер, партнери Києва мають подбати про те, щоб Росія не перемогла, щоб витривалість України в довгостроковій перспективі була вищою, ніж спроможність Росії продовжувати агресію. Для всього прогресивного світу, який допомагає Україні, це є великим викликом, визнав політик. Він також звернув увагу на те, що партнери вживають заходів з підвищення виробничих потужностей в оборонній сфері, продовжують санкції, в бюджетах передбачена фінансова допомога Україні, переважна більшість, принаймні німців солідарні з Україною, адже засвоїли історичний урок.

Читайте також: Шольц уперше не сказав «ні» на запитання про Taurus для України

Лінднер зауважив, що йдеться також про інтереси та безпеку Європи. «Якби Путін досяг своїх цілей, ми також не були би в безпеці; загалом безпековому і мирному порядку в Європі було б завдано значної шкоди. Треба ставити собі запитання: хто стане наступною жертвою Путіна, де ще в Європі він захоче спробувати посунути кордони за допомогою військової сили…», - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок, 14 серпня, міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер здійснив несподіваний візит у Київ. Це був його перший візит в Україну з початку повномасштабної війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-