В ООН спростували брехню Росії, що Оленівську в’язницю обстріляли з HIMARS

В ООН спростували брехню Росії, що Оленівську в’язницю обстріляли з HIMARS

Укрінформ
Верховний комісар ООН з прав людини Волкер Тюрк спростував твердження Росії про те, що Оленівську в’язницю у ніч на 29 липня 2022 року нібито обстріляли з ракетних систем HIMARS, і засудив відсутність відповідальності за вбивства українських військовополонених.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Тюрка, поширеній у вівторок, 25 липня.

«Військовополонені, які були поранені або загинули в Оленівці, та члени їхніх родин заслуговують на те, щоб знати правду, а винні у порушенні міжнародного права мають бути притягнуті до відповідальності. Для всіх, до кого має стосунок ця трагедія, ми повинні докласти всіх зусиль, аби справедливість взяла гору», - підкреслив Тюрк.

За його словами, Російська Федерація не надала задовільних запевнень щодо безпечного доступу представників ООН до місця трагедії. Водночас Управління з прав людини змогло провести інтерв'ю з жертвами підриву в’язниці та зробити детальний аналіз наявної інформації, додав він.

«Хоча точні обставини інциденту в ніч з 28 на 29 липня 2022 року залишаються нез'ясованими, наявна інформація та наш аналіз дають змогу дійти висновку, що він не був спричинений ракетою HIMARS», – пояснив Тюрк, зазначивши, що на основі наявної інформації неможливо встановити конкретне джерело вибуху.

Читайте також: В Оленівці досі залишаються українські військовополонені – Лубінець

Він наголосив, що військовополонені перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, і загибель чи серйозні поранення їх мають супроводжуватися офіційним і ретельним розслідуванням з боку держави, яка тримає їх у полоні.

«Будь-яка підозра на злочинну поведінку має бути негайно, ретельно, незалежно, неупереджено і прозоро розслідувана, а винні притягнуті до відповідальності», – зазначив Тюрк..

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року Росія скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників «Азовсталі».

Читайте також: Лубінець: Більшість тіл загиблих в Оленівці – ідентифіковані

У січні 2023 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати створену раніше місію зі встановлення фактів теракту в Оленівці через неможливість доправити експертів на місце події.

Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-