Країни Заходу мають зосередитися на підтримці України у війні проти РФ – експерт

Країни Заходу мають зосередитися на підтримці України у війні проти РФ – експерт

Укрінформ
Захід має зосередитися на підготовці українських військ, інакше поплатиться за зволікання та бюрократію.

Як передає Укрінформ із посиланням на The Guardian, так вважає британський експерт, старший науковий співробітник з питань наземної війни в Королівському об'єднаному інституті оборонних досліджень Джек Вотлінг.

Незалежно від того, який прогрес буде досягнутий протягом наступних місяців, міжнародні партнери України повинні зосередити свою допомогу на підготовці українських збройних сил до наступної битви, вважає експерт.

Читайте також: Штати не мають достатніх запасів ATACMS для передачі Україні - WP

Він зазначив, що Росія створила кілька рівнів укріплених позицій, кожну з яких прикриває 120-500 метрів мінних полів. Їх підтримує артилерія та бойові вертольоти, а також щільна система радіоелектронної боротьби й протиповітряної оборони.

«Хоча українські війська, як правило, перемагають, коли вступають у ближній бій з росіянами, дістатися туди, не зазнавши неприйнятних втрат, не завжди можливо», – зазначає автор.

Читайте також: Україні потрібна далекобійна зброя та сучасні літаки - Зеленський

За його словами російські збройні сили також стикаються з неабиякими труднощами – браком резервів та сучасної зброї, якою володіють ЗСУ.

Хоча західна підтримка дала Україні змогу отримати серйозну перевагу над російськими військами, міжнародним партнерам важливо зрозуміти, у чому вони помилялися упродовж останніх кількох місяців, і виправити ці помилки.

Місяці затримок з постачанням танків і БМП дали російським військам час побудувати свою оборону, що значно ускладнило завдання для українців. Вотлінг пише, зокрема, що попри те, що вже у вересні 2022 року було зрозуміло, що ЗСУ потрібна бронетехніка, рішення про її постачання було ухвалено лише у січні 2023 року.

Читайте також: Британія спеціально для України розробила наземні платформи для ракет Brimstone

Експерт вважає що для проведення успішних наступальних операцій партнери України надали їй достатню кількість артилерії та захищених засобів пересування. «Менш охоче» надавалися засоби тактичної ППО. Водночас колективна і штабна підготовка здійснюється повільно, «оскільки партнери України надають пріоритет підготовці окремих українських військових».

За його словами, хоча фактично Захід не веде війну, майбутнє європейської безпеки залежить від її результату. І все ж західні столиці продовжують керуватися процесами та діяти повільно, застосовуючи підходи мирного часу до більшої частини своєї діяльності.

«Країни Альянсу не поспішають розширювати виробництво боєприпасів, не кажучи вже про виробництво запасних артилерійських стволів. Але якщо цю проблему не розв’язати, то переваги, які зараз має Україна, зникнуть... – вважає Вотлінг. – Тому майбутнє європейської безпеки залежить від здатності західних столиць дивитися на речі ширше і приймати своєчасні рішення».

Читайте також: Через дії Росії зростають ціни на продовольство, посилюючи кризу в усьому світі - заступниця Генсека ООН

Тренування українських підрозділів на європейських полігонах виявили ще одну проблему – ЗСУ використовують у війні безліч власних напрацювань (зокрема, безпілотники та системи управління вогнем), які не сертифіковані НАТО та на західних полігонах застосовуватися не можуть. Для того, щоб Захід міг врахувати цей досвід, необхідно дозволити інструкторам змінювати курси навчання на свій розсуд та запрошувати українців брати участь у їх розробці, пише Вотлінг.

Але головна проблема з навчанням українських військових, на думку автора, полягає в тому, що воно проводиться за західними програмами, які потребують певної послідовності та, головне, часу, якого українці не мають.

Загальноєвропейська безпека залежить від здатності західних столиць думати про майбутнє та приймати своєчасні рішення, пише Вотлінг, і нагадує, що платою за кожну годину зволікання стають жертви жорстоких боїв в Україні.

Як раніше повідомляло агентство, Столтенберг 26 липня скликає засідання Ради Україна-НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-