Україна не атакуватиме мирні судна у Чорному морі - Цимбалюк

Україна не атакуватиме мирні судна у Чорному морі - Цимбалюк

Укрінформ
Україна не збирається атакувати цивільні судна в акваторії Чорного моря, які не задіяні у військовій діяльності.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час пресконференції у п’ятницю у столиці Австрії.

"Звичайно, Україна не збирається атакувати мирні судна, які не задіяні у військовій діяльності", - відповів український постпред на питання про те, чи не означає заява МОУ щодо суден у Чорному морі те, що Україна атакуватиме також цивільні судна, наприклад, що йтимуть з вкраденим українським зерном з тимчасово окупованого Бердянська.

Цимбалюк вказав на значну відмінність у заявах МО РФ та МО України щодо суден у Чорному морі, яка полягає у тому, що Україна "може розглядати" судна в акваторії Чорного моря, які прямують до портів РФ чи тимчасово окупованих українських портів, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення. А натомість Росія чітко пригрозила атакувати судна, які прямують в акваторії Чорного моря до українських портів.

Читайте також: Україна з 21 липня вважатиме всі судна РФ у Чорному морі такими, що перевозять воєнні вантажі

За словами Цимбалюка, МО України дало зрозуміти РФ, що вона "не єдина держава в регіоні", і що Україна "здатна захищати себе".

Водночас український посол висловив думку, що Росія все ж не наважиться атакувати цивільні судна-зерновози у Чорному морі, що було б грубим порушенням конвенції ООН з морського права UNCLOS. Крім того, ці судна можуть йти під прапором країни НАТО, і це вже може передбачати колективні дії у відповідь.

"Я б сказав, що на даний момент мова йде не стільки про дії по відношенню до зернових конвоїв, скільки про шантаж… Як я вже сказав, Росія – не єдина сила в Чорному морі. І я сумніваюся, що вони будуть атакувати судна. Я зараз говорю, звичайно, про теоретичну ситуацію, але якщо там, уявімо, будуть судна країн НАТО, то напад на судно країни НАТО може передбачати застосування 5-ї статті, як ми всі розуміємо. Тому я думаю, що Росія буде дуже обережно поводитися, можливо, стежити, погрожувати", - сказав він.

На його переконання, мета Росії зараз, передусім, полягає у шантажі, а не в підготовці до ведення бойових дій у Чорному морі. У рамках цього ж шантажу відбуваються й атаки на українські порти. З огляду на це український посол наголосив, що міжнародна спільнота повинна "послати сильний сигнал" та дати зрозуміти Росії, "що вона перебуває не в тій ситуації, щоб далі шантажувати світ".

Читайте також: Кремль шантажує Захід атаками на українські порти – ISW

"Зараз важливо те, щоб цей шантаж не був реалізований. Ми вважаємо, що міжнародна спільнота повинна послати Росії сильний сигнал з усіх боків, від кожної міжнародної організації, від кожної країни, навіть тих, які не є партнерами України чи партнерами Росії, від усіх країн, тому що мова йде про глобальну продовольчу безпеку. Ми переконані, що після такої спільної позиції об'єднаної міжнародної спільноти, Росії буде важко продовжувати займати свою негативну позицію", - заявив Цимбалюк.

Зокрема, він вказав на очікування "сильних сигналів" від Китаю та Індії. На цьому тлі постпред зазначив, що під час ракетної атаки Росії по Одеському порту було знищено тисячі тонн зерна, яке, за повідомленнями, готувалося до відправки в Китай, а також пошкодження генерального консульства КНР в Одесі. "Я припускаю, що Китай не дуже задоволений цим", - додав український посол.

Читайте також: Штати в ООН: Росія не має жодних правових підстав зупиняти «зернову угоду»

Як повідомляв Укрінформ, після виходу із Чорноморської зернової ініціативи 19 липня МО Росії повідомило, що РФ має намір здійснювати атаки на усі торговельні судна в акваторії Чорного моря, які прямують до українських портів.

У відповідь МО України заявило, що з 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-