Україна з 21 липня вважатиме всі судна РФ у Чорному морі такими, що перевозять воєнні вантажі

Україна з 21 липня вважатиме всі судна РФ у Чорному морі такими, що перевозять воєнні вантажі

Укрінформ
Із 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє пресслужба Міноборони.

«Російська Федерація вчергове брутально порушила універсальне для усього світу право на вільне судноплавство та свідомо підриває продовольчу безпеку, прирікаючи на голод мільйони людей. Відкрито погрожуючи цивільним суднам, які перевозять продукти харчування з українських портів, здійснюючи ракетні обстріли та атаки дронами на цивільну інфраструктуру у мирних містах, навмисно створюючи військову загрозу на торговельних маршрутах, кремль перетворив Чорне море на зону небезпеки, в першу чергу, для російських суден та суден, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України. Відповідальність за усі ризики повністю лягає на російське керівництво», - йдеться в заяві.

Читайте також: Росія посилила мінування на підходах до українських портів - Білий дім

Як зазначається, доля крейсеру «Москва» доводить, що Сили оборони України мають необхідні засоби для відсічі російської агресії на морі. В Міноборони попередили, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна країни-окупанта, що перебуватимуть в акваторії Чорного моря, вважатимуться Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення.

«Міністерство оборони України попереджає, що з 00:00 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів Російської Федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій Росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Крім того, судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України заборонене як небезпечне, з 05:00 20 липня 2023 року», - наголосили в Міноборони.

Читайте також: Москва заявила, що вважатиме військовими цілями всі судна, які йдуть в українські порти

У відомстві також зазначили, що відповідна навігаційна інформація для мореплавців вже оприлюднена.

Як повідомляв Укрінформ, Міноборони країни-агресора РФ заявило, що розглядатиме судна, що йдуть в українські порти, як військові цілі.

"У зв'язку з припиненням функціонування «чорноморської ініціативи» та згортанням морського гуманітарного коридору, з 00.00 московського часу 20 липня 2023 року усі судна, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться як потенційні перевізники вантажів військового призначення", - йдеться у повідомленні Міноборони РФ.

Відповідно, зазначили в Міноборони РФ, країни, чиї прапори мають такі судна, вважатимуться залученими до конфлікту на стороні "київського режиму".

Окрім того, низку морських районів у північно-західній та південно-східній частинах міжнародних вод Чорного моря оголошено тимчасово небезпечними для судноплавства. Відповідні інформаційні попередження про відкликання гарантій безпеки мореплавцям видано в установленому порядку.

Росія 17 липня заявила про припинення дії зернової угоди, яка була укладена 22 липня 2022 року у Стамбулі на 120 днів і кілька разів продовжувалась.

Президент Володимир Зеленський заявив, що зернова ініціатива може діяти й без участі РФ, а своїми діями про вихід із зернової угоди Росія зриває власні домовленості з Туреччиною та ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-