Кремль шантажує Захід атаками на українські порти – ISW

Кремль шантажує Захід атаками на українські порти – ISW

Укрінформ
Атакуючи українські порти, після виходу РФ із Чорноморської зернової угоди, російська влада намагається отримати поступки від Заходу.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

«Посилення ударів російської армії по українській портовій і зерновій інфраструктурі та загрози морської ескалації, ймовірно, є частиною зусиль Кремля використовувати вихід Росії з Чорноморської зернової ініціативи та вимагати від Заходу значних поступок», - вважають у ISW.

Зазначається, що кілька днів тому президент Росії Володимир Путін заявив, що повернення до зернової угоди в її нинішньому вигляді є «безглуздим», і закликав до скасування санкцій на постачання російського зерна й добрив, а також усунення перешкод для російських банків, які обслуговують постачання продовольства на світовий ринок, включаючи їх підключення до банківської системи SWIFT.

Крім цього, Путін також закликав відновити постачання комплектуючих і запчастин для російської сільгосптехніки та виробництва добрив, вирішити питання з фрахтуванням суден у Росії та страхуванням експорту російського продовольства, відновити роботу аміакопроводу Тольятті-Одеса та зняти блокування російських сільськогосподарських активів.

В Інституті зазначають, що Кремль, імовірно, розглядає Чорноморську зернову ініціативу як один із небагатьох важелів впливу на Захід, що в нього залишився, і вийшов з угоди, щоб забезпечити ці поступки.

Також не слід виключати версію, що Кремль може руйнувати українську портову та зернову інфраструктуру, щоб встановити умови для експорту вкраденого українського зерна з окупованих Росією територій, що може принести непропорційну користь російській економіці.

В ISW не виключають, що Росія також намагається посилити розбіжності між українським і центральноєвропейським урядом, оскільки Україна та Захід шукають спосіб змінити маршрут експорту зерна.

Читайте також: Били у дві хвилі: Гуменюк про ракетний обстріл зернового термінала на Одещині

Як повідомляв Укрінформ, Росія 17 липня оголосила про припинення угоди з Туреччиною та ООН щодо Чорноморської зернової ініціативи.

У травні 2023 року Єврокомісія заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії за наполяганням цих країн. 5 червня дію заборони продовжили до 15 вересня 2023 року.

Міністри сільського господарства цих країн 19 липня ухвалили спільну заяву з вимогою продовження дії заборони до кінця року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-