Україна була б «беззахисною» без касетних боєприпасів – Блінкен

Україна була б «беззахисною» без касетних боєприпасів – Блінкен

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна залишилася б «беззахисною», якби адміністрація Байдена не прийняла рішення поставити їй касетні боєприпаси попри міжнародні суперечки навколо цього питання.

Про це глава Держдепу сказав у інтерв’ю MSNBC у вівторок під час перебування на саміті НАТО в Вільнюсі, передає Укрінформ.

«Запаси унітарних боєприпасів – а не касетних – у всьому світі і в Україні закінчуються, вони скоро вже будуть вичерпані»,- зауважив глава американської дипломатії.

Читайте також: Прем’єр Болгарії – про касетні боєприпаси для України: Успіхи в бою важливіші за конвенції

Тому, за його словами, адміністрація США зробила «важкий, але необхідний вибір», надавши українцям касетний тип снарядів. У цьому зв’язку він підкреслив, що якби Сполучені Штати цього не зробили, «в українців закінчилися б боєприпаси, і вони були б беззахисними».

Як повідомляв Укрінформ, минулої п’ятниці США оголосили, що постачатимуть Україні касетні боєприпаси, аби допомогти ЗСУ в контрнаступі. Використання цієї зброї викликає суперечки, перш за все, через те, що певний відсоток вибухових пристроїв не детонує, а залишається на місцевості й в майбутньому створює серйозну загрозу для населення навіть багато років по завершенні бойових дій.

Читайте також: Рішення США надати Україні касетні боєприпаси не порушить єдності між союзниками – Держдеп

У Вашингтоні у цьому зв’язку запевнили, що відсоток відмови боєприпасів, які вони передають Україні, не перевищує 2,5% - у порівнянні з 30-40% тих, що застосовують в Україні російські війська.

Понад 100 країн приєдналася до договору про заборону касетних боєприпасів, так званої Конвенції Осло. США, Росія й Україна цю угоду не підписали.

Фото: Andrew Harrer/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-