Рішення США надати Україні касетні боєприпаси не порушить єдності між союзниками – Держдеп

Рішення США надати Україні касетні боєприпаси не порушить єдності між союзниками – Держдеп

Укрінформ
Офіційний Вашингтон упевнений, що попри неоднозначну реакцію західних країн щодо надання Україні касетних боєприпасів, це питання не спричинить жодних «тріщин» серед країн цивілізованого світу.

Про це заявив у понеділок під час брифінгу в Вашингтоні речник Державного департаменту США Меттью Міллер, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми не вважаємо це питання таким, що може створити тріщини у єдності, яку ми маємо з нашими союзниками й партнерами», - відповів представник Держдепу на запитання про занепокоєння окремих країн щодо передачі Україні касетних боєприпасів.

Читайте також: У Повітряних силах назвали логічним рішення США надати Україні касетні боєприпаси

Він також поінформував, що Сполучені Штати спілкувалися із союзниками й партнерами з цього питання перед тим, як прийняти остаточне рішення.

Крім того, Міллер уточнив, що це рішення було складним, однак необхідним для забезпечення України можливості відбити російську агресію. За його словами, у цьому зв’язку США отримали запевнення від української сторони, що касетні боєприпаси застосовуватимуться виключно по військових цілях, а також що після цього обов’язково буде проведена масштабна операція з розмінування.

Читайте також: Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю США оголосили, що постачатимуть Україні касетні боєприпаси, аби допомогти ЗСУ в контрнаступі. Використання цієї зброї викликає суперечки, перш за все, через те, що певний відсоток вибухових пристроїв не детонує, а залишається на місцевості й в майбутньому створює серйозну загрозу для населення навіть багато років по завершенні бойових дій. У Вашингтоні у цьому зв’язку запевнили, що відсоток відмови боєприпасів, які вони передають Україні, не перевищує 2,5% - у порівнянні з 30-40% тих, що застосовують в Україні російські війська.

Читайте також: Китай закликає ставитися стримано до передачі Україні касетних боєприпасів

Понад 100 країн приєдналася до договору про заборону касетних боєприпасів, так званої Конвенції Осло. США, Росія й Україна цю угоду не підписали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-