Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Німеччина стримано відреагувала на рішення США передати Україні касетні боєприпаси

Укрінформ
Німеччина виступає загалом проти використання касетних боєприпасів, але у випадку України йдеться про захист своєї території.

Так відповів на прохання журналістів прокоментувати рішення США передати Україні касетні боєприпаси речник федерального уряду Штеффен Гебештрайт, передає Укрінформ. 

«У даному випадку ми маємо справу з особливою ситуацією: Україна використовує свої боєприпаси для захисту власного цивільного населення. Йдеться про дії власного уряду для звільнення власної території», - сказав речник. 

Він також закликав не забувати, що Росія вже «масово застосовувала» касетні боєприпаси в загарбницькій війні проти України.

Читайте також: Пентагон оголосив про новий пакет допомоги Україні з касетними боєприпасами

Водночас Гебештрайт підкреслив, що позицію федерального уряду ФРН щодо такої зброї чітко відображає той факт, що ФРН приєдналася до Конвенції про касетні боєприпаси в 2010 році. Але на відміну від Федеративної Республіки, США та Україна не є учасниками Конвенції Осло, нагадав він. 

Речник також висловив упевненість, що «американські друзі не легковажили рішенням передати відповідні боєприпаси». 

Між тим голова комітету у закордонних справах Бундестагу Міхаель Рот (член правлячої СДПН) заявив в ефірі радіостанції WDR, що «Україна перебуває у винятковій ситуації і терміново потребує боєприпасів». Але додав: він сподівається, що українська армія якомога швидше припинить використання заборонених у багатьох країнах касетних боєприпасів.

Депутат Бундестагу від опозиційного консервативного блоку ХДС Юрген Гардт на радіо NDR зауважив, що Німеччина не повинна критикувати суперечливу поставку американських партнерів, адже Німеччина не змогла збільшити виробництво «класичних» боєприпасів і забезпечити ними Україну.

Читайте також: Резніков назвав п'ять принципів України щодо застосування касетних боєприпасів

Разом з тим багато політиків розкритикували можливість використання касетних боєприпасів і, відтак, поставку їх Україні Сполученими Штатами.

Як повідомлялося, Бундесвер почав утилізацію великих запасів касетних боєприпасів, які мав на озброєнні під час холодної війни, екологічно чистим способом в 2001 році та завершив у листопаді 2015 року.

Конвенцію Осло було прийнято в 2008 році, вона набула чинності в 2010-му. Її учасниками є близько 100 держав. Україна, РФ і США не входять до числа підписантів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-