Резніков назвав п'ять принципів України щодо застосування касетних боєприпасів

Резніков назвав п'ять принципів України щодо застосування касетних боєприпасів

Укрінформ
Міністр оборони Олексій Резніков назвав п'ять принципів, яких Україна дотримуватиметься під час застосування касетних боєприпасів, наданих США.

Про це він написав у Твіттері, передає Укрінформ. 

Очільник МОУ привітав рішення США надати Україні «нову визвольну зброю, яка суттєво допоможе нам деокупувати наші території, рятуючи життя українських солдатів».

«Хочу наголосити, що при реалізації нашого невід'ємного права на самооборону ми й надалі суворо дотримуватимемося всіх міжнародних гуманітарних конвенцій, підписаних і ратифікованих Україною», — заявив Резніков.

Він наголосив, що Росія невибірково застосовувала касетні снаряди з першого дня неспровокованої широкомасштабної агресії, зокрема обстрілювала ними житлові квартали Харкова.

Міністр зазначив, що Україна прагне повернути території та зберегти життя людей, а для цього необхідно завдати якнайбільшої шкоди ворогові.

Читайте також: Країни НАТО окремо можуть вирішувати, чи давати Україні касетні боєприпаси - Столтенберг

«Чим більше втрат ми їм завдамо, тим більше життів українців зможемо врятувати. У наших інтересах зберегти життя наших воїнів. Ось чому ми продовжуватимемо робити це, використовуючи всі смертоносні озброєння, які є у нас», — заявив Резніков.

Він також назвав п'ять ключових принципів, яких Україна дотримуватиметься при застосуванні касетних боєприпасів, про які було чітко сказано всім партнерам, включаючи США.

Зокрема, Україна використовуватиме ці боєприпаси лише для деокупації своїх міжнародно визнаних територій. Вони не будуть використовуватися на офіційно визнаній території Росії.

Касетні боєприпаси не застосовуватимуться у міських районах (містах), щоб уникнути ризиків для мирного населення. Їх використовуватимуть тільки в місцях скупчення російських військових та для прориву рубежів оборони противника з мінімальним ризиком для життя українських воїнів.

Водночас Україна буде вести суворий облік використання цієї зброї та локальних зон, де вона буде використовуватися.

Після деокупації і перемоги України території, де застосовувалися ці боєприпаси, будуть пріоритетними для розмінування.

Україна буде звітувати партнерам про використання цих боєприпасів та їхню ефективність, щоб забезпечити належний стандарт прозорого звітування та контролю. 

Читайте також: Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати оголосили у п’ятницю про виділення Україні чергового пакета військової допомоги. Він включає артилерійські снаряди, в тому числі, касетні боєприпаси, ракети для систем Patriot і HIMARS, БМП Bradley, БТР Stryker, а також інше озброєння та боєприпаси.

Президент США Джо Байден визнав, що надання Україні касетних боєприпасів було «важким рішенням», але ЗСУ потребують їх для контрнаступу.

Понад 100 країн, включаючи Велику Британію, Францію та Німеччину, підписали Конвенцію про касетні боєприпаси, яка забороняє їх застосування, виробництво та передачу. США та Україна (а також Росія) не приєдналися до цієї заборони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-