Буданов розповів, як звільняли Зміїний

Буданов розповів, як звільняли Зміїний

Укрінформ
Хаос і паніка серед росіян, яка виникла внаслідок активних дій Сил безпеки та оборони України на Зміїному, змусила ворога кинути на острові багато зброї, військового обладнання та цінних для української воєнної розвідки документів.

Як передає Укрінформ з посиланням на Телеграм Головного управління розвідки Міністерства оборони України, про це заявив начальник ГУР Кирило Буданов в інтерв’ю для проєкту “Спецоперація “Зміїний” на YouTube-каналі Ramina.

“Особливо нам допомогла документація підрозділів протиповітряної оборони, зокрема технічна документація. Багато рідкісних плат, які ми шукаємо по всьому світу, нам вдалося зняти з елементів техніки ППО. Ми забрали пульти керування комплексами БПЛА, дуже багато систем зв'язку різних типів та зброї”, - зазанчив Буданов.

За словами начальника ГУР, операцію зі звільнення Зміїного почали планувати в середині березня 2022 року, і вона відбувалася в декілька етапів.

Читайте також: Заява Буданова, що «вагнерівці» більше не воюватимуть в Україні, має серйозне підґрунтя – ГУР

“Діяли росіяни досить професійно, що завадило нам спершу вибити їх повністю з усієї частини острова. У час висадки наші контролювали близько 50% острова, а 50% вони. Були проблеми з пораненими у них, і в нас. Вони викликали вертольоти. Наші відходили з пораненими. Нам об'єктивно не вистачало сил у той момент дотиснути”, - пояснив начальник ГУР.

“На першому етапі операцію можна вважати частково успішною, тому що вона зруйнували плани росіян щодо діяльності на Зміїному. Вони хаотично почали намагатись перекинути туди резерви, підвезти катерами. “Байрактари” їх топили”, - сказав Буданов.

Він додав, що важливу роль у звільненні острова відіграли поява в України озброєнь, здатних наносити вогневе ураження по Зміїному без застосування авіації, а також знищення флагмана російського Чорноморського флоту.

Читайте також: Буданов — про загрозу підриву ЗАЕС: Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз

“Якби не було знищено крейсер “Москва”, операцію (зі звільнення Зміїного) вдалось би здійснити, але крейсер міг би підходити на дальність ведення артилерійського вогню, і скільки в нього боєкомплекту було б, стільки він цей острів і обробляв би з артустановки. Як бачите, цього нема”, - зазначив Буданов.

Як повідомлялося, російські війська захопили острів Зміїний у перший день повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 24 лютого 2022 року.

30 червня 2022 року українські військові повністю визволили Зміїний. Міноборони РФ підтвердило втечу своїх військових, назвавши це "жестом доброї волі".

Фото: ГУР Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-