Сили спецоперацій розповіли подробиці зачищення Зміїного від росіян

Сили спецоперацій розповіли подробиці зачищення Зміїного від росіян

Фото
Укрінформ
Українські захисники встановили державні прапори в різних частинах острова Зміїний.

Як передає Укрінформ, про це командування Сил спеціальних операцій Збройних сил України повідомило у Фейсбуці, оприлюднивши ексклюзивні кадри та подробиці спецоперації.

Так, за даними командування, у ніч на 7 липня до острова Зміїний на підводних носіях підійшли бойові плавці 73-го морського центру спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого. За допомогою спеціального обладнання вони обстежили прибережну зону на наявність протичовнових та протидесантних мін, після встановлення проходу для човнів основної групи подали сигнал для продовження операції.

Першими на острів зійшли інженери, які розчищали прохід від мінних загороджень та пасток для решти групи.

Читайте також: ЗСУ встановили фізичний контроль над островом Зміїний – Генштаб

Після виходу на плато острова група взялася до виконання завдань: огляду місцевості, фіксації та збору даних про ворожу техніку, озброєння та матеріально-технічні засоби, завезені противником на Зміїний.

Українські прапори були встановлені в різних частинах острова. Також над Зміїним замайорів стяг 73-го центру спеціального призначення Сил спеціальних операцій.

Тим часом російські судна почали маневрувати в напрямку Зміїного. Виконавши завдання, зведена група залишила острів, після чого росіяни завдали по ньому ракетного удару. Влучання відбулося в пірс.

Читайте також: Генштаб ЗСУ спростував заяву росіян про загибель військових на Зміїному

Група українських захисників у повному складі неушкодженою повернулася на базу.

Планування та керівництво операції здійснювало командування 73-го окремого морського центру спеціального призначення. Бійці цього центру становили основну частину зведеної групи. Також до безпосередньої участі в операції були залучені інженери 59-ої окремої мотопіхотної бригади, бійці Головного управління розвідки Міністерства оборони та 801-го окремого загону Військово-Морських сил України.

Як повідомлялося, на початку липня підрозділи ЗСУ завершили військову операцію із зачищення острова Зміїний від техніки та озброєння російських загарбників, що втекли до тимчасово окупованого Криму. На острів був доставлений прапор України.

Читайте також: Військові показали встановлення українського прапора на звільненому Зміїному

За даними Forbes, росіяни втратили на Зміїному і в навколишніх водах техніки та озброєння майже 1 млрд дол. Найбільшою втратою загарбницької армії став флагман чорноморського флоту - ракетний крейсер "Москва" вартістю 750 млн доларів, що брав участь у захопленні Зміїного. Судно стало "героєм" поштової марки, а 13 квітня було уражене ракетами та вже через день затонуло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-