Резніков про Раду Україна-НАТО: Україна де-факто стає членом Альянсу

Резніков про Раду Україна-НАТО: Україна де-факто стає членом Альянсу

Укрінформ
Робота Ради Україна-НАТО засвідчує, що Україна де-факто вже стає членом Північноатлантичного альянсу.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, коментуючи тему роботи майбутньої Ради Україна-НАТО

«За столом сьогодні 31 країна-член Альянсу, додалася Фінляндія. Маю надію, що у Вільнюсі буде ще й Швеція - буде 32 країни. Так от якщо, а я вірю, що запрацює Рада Україна-НАТО, це означає за столом буде 33 країни: 32 повноправних члени НАТО і член Ради - Україна, яка має право порушувати питання, обговорювати, включати в порядок денний, брати участь в різних підкомітетах. Тобто це практично те, що я завжди кажу: ми ще де-юре не країна НАТО, але де-факто нею вже стаємо», - наголосив Резніков.

Читайте також: Сейм Польщі ухвалив резолюцію про підтримку вступу України в НАТО

Він також відзначив, що сьогодні відбувся тектонічний зсув у ставленні міжнародних партнерів до України.

«Нас вже сприймають як повноправного суб’єктного учасника європейської політики як мінімум та євроатлантичної політики як максимум. Ми сьогодні маємо власну суб’єктність», - відзначив Резніков, додавши, що сьогодні з Україною спілкуються не просто як з рівною, а з певною повагою, тому що вона надихнула весь світ своїм спротивом.

Читайте також: На саміті у Вільнюсі не говоритимуть про запрошення України до НАТО – Столтенберг

Коментуючи питання стратегії НАТО Резніков зазначив, що основною загрозою для Альянсу є Російська Федерація на майбутні 10 років.

«Україна - єдина країна в світі, яка має практичний досвід спротиву та перемоги, використовуючи технології, зброю натівського стандарту. Тому це в спільному інтересі об’єднатися з Україною в цю архітектуру колективної безпеки. Наш досвід застосування, їх технології, їх системи підготовки, і все це входить в єдине слово «взаємосумісність». Це вигідно обом сторонам в безпековому сенсі», - вважає міністр.

Читайте також: Засідання Комісії Україна-НАТО: Резніков розповів про новий формат відносин з Альянсом

Резніков також зауважив, що Україна повинна вже зараз створювати армію майбутнього.

«Коли ми станемо членом Альянсу - це одна історія, а армія майбутнього - це паралельна, але трошки інша історія. Ми маємо розвивати нашу армію майбутнього вже сьогодні, думати про те, якою вона буде завтра. Те, що ми переможемо в цій війні, у мене сумніву немає, я в це вірю. Віра моя покладена на факти, як у юриста. Я розумію спроможності наші, наших партнерів. Ця війна – це війна ресурсів, війна спроможностей. Ми маємо сьогодні союзників у вигляді клубу Рамштайн з їхніми спроможностями, ресурсами, тому ми точно переможемо», - заявив міністр.

Читайте також: «Рамштайн-13» – це продовження «Рамштайну-12»: союзники коригують допомогу ЗСУ

Він додав, що Росія ще довго буде недружнім сусідом, і для того, щоб у неї не було спокуси на реванш після поразки, Україна має розвивати Сили оборони.

«Нам треба готуватися до майбутньої війни, яку ми не допустимо. Наша задача будувати Сили оборони, щоб майбутня війна не сталася, щоб їм було страшно на нас нападати. І я переконаний, що наша перевага залишиться саме в тому, що ми вже маємо сьогодні – ми маємо сумісність, участь, неповноцінну, але вже в системі колективної безпеки. Колективна безпека надає перевагу. Тому я вірю, що українська армія майбутнього буде частиною цивілізованого світу, європейської і євроатлантичної спільноти», - наголосив Резніков.

Читайте також: Багато країн НАТО готові збільшити внески на оборону, аби озброювати Україну - Остін

Як повідомляв Укрінформ, напередодні у Брюсселі в рамках першого дня роботи Північноатлантичної Ради на рівні міністрів оборони відбулося засідання Комісії НАТО-Україна та зустріч Контактної групи з оборони України під егідою США. У цих заходах взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков.

Учасники розглядали шляхи продовження та прискорення надання Україні військової допомоги для наступу проти російських загарбників та для звільнення територій, а також питання щодо перспектив членства України в НАТО та отримання гарантій безпеки на період, поки таке членство відбудеться.

Ці та інші найважливіші питання щодо діяльності Альянсу будуть розглянуті під час Вільнюського саміту НАТО 11-12 липня поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-