Гарантії безпеки від НАТО мають захистити Україну від нової війни - Столтенберг

Гарантії безпеки від НАТО мають захистити Україну від нової війни - Столтенберг

Оновлено
Укрінформ
Гарантії безпеки, які НАТО і окремі країни-союзниці можуть надати Україні після завершення війни, мають посилити спроможності ЗСУ та убезпечити Україну від повторення історії та нового нападу Росії в майбутньому.

Про це у Брюсселі під час пресконференції перед зустріччю міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Окрім негайних потреб, ми обговоримо довгострокові виклики, що постають перед Україною, та рішення, які ми можемо ухвалити в межах НАТО. Я вже згадував багаторічну програму, яку союзники погодилися започаткувати для України, щоб допомогти їй рухатися до НАТО… Є окремі країни-члени, які обговорюють двосторонні заходи з Україною з цією ж метою. Різні форми завірень з безпеки та рамкові угоди мають забезпечити, щоб Україна могла тривалий час отримувати зброю та системи, необхідні їй для самозахисту», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Резніков обговорить із союзниками по НАТО багаторічний пакет допомоги — Столтенберг

Він наголосив, що всі ці зусилля мають одну чітку мету. Після завершення війни важливо запобігти ситуації, що Росія зможе перегрупувати свої сили та знову напасти на Україну. З цією метою союзники по Альянсу працюватимуть із Україною для її переходу від обладнання та доктрин пострадянської ери до сучасних стандартів та доктрин НАТО, які дозволять її Збройним силам досягти повної взаємосумісності із силами країн Альянсу. Україна вже зараз пройшла значний шлях для досягнення цієї мети, про що свідчить високий рівень її співробітництва з Альянсом.

Водночас, як наголосив генеральний секретар НАТО, головна увага під час зустрічі Комісії НАТО-Україна буде приділятися негайним потребам України на полі бою, щоб підтримати її під час наступу та визволення власної території від російських загарбників.

«Разом із міністром Резніковим ми будемо обговорювати найбільш негайні потреби України. Найбільш невідкладним є забезпечити, щоб вони мали зброю та боєприпаси, засоби для відновлення та ремонту, необхідні для продовження наступу. Не йдеться лише про застосування кількох танків або систем ППО. Треба переконатися, що вони можуть працювати, є функціональними, мають всі необхідні види постачання, включаючи боєприпаси, пальне, запасні частини та ремонтні спроможності. Саме ці питання, напевно, будуть обговорені на зустрічі Комісії НАТО-Україна, а також Контактної групи у цей же день», - зазначив Столтенберг.

Читайте також: Заснування Комітету НАТО-Україна виведе політичне співробітництво на новий рівень - Столтенберг

Генеральний секретар НАТО нагадав, що щойно повернувся з Вашингтона, де почув нові оголошення від Сполучених Штатів щодо подальшої підтримки України.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться черговий саміт НАТО, під час якого Україна розраховує отримати чіткий дороговказ для просування до повноправного членства в НАТО та гарантії безпеки на період, необхідний для входження до Альянсу.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-